標題: [遊戲] Cyberpunk 2077 老闆親自認錯和解釋災難背後, 揭曉來年計劃 [打印本頁]

作者: 永遠沒了    時間: 2021-1-14 01:28 PM

Cyberpunk 2077 的災難上市已經一個月,雖然官方之前也有回應過,但今日開發商 CD Projekt RED 的創辦人也出來詳細回應和解釋。讓一眾粉絲知道究竟發生了甚麼事,以及接下來 (至少他們計劃) 又會發生甚麼事。

PC 版 vs 舊世代主機版
正式認錯之後,他先開始解釋其實現在的 PC 版本除了那些 bugs 之外,就是他們心目中的 Cyberpunk 2077。因為本身計劃就是先針對 PC 開放,讓遊戲在 PC 的畫面盡量地驚人,之後才應對主機的能力來調節成主機版。

可是他們嚴重低估這個「調節」的難度,即使將畫質調低,要舊世代主機快速存取龐大和充滿細節的開放世界是最大問題。也就是為何舊世代主機玩家經常見到未能及時存取的超簡化多邊形。但他也表示很多問題在內部測試時未有出現,暗示他們沒有刻意隱瞞。

至於為何最初只向媒體發放 PC 版評測,是因為當時他們還在努力改良主機版,而每日都有重要的進展。

Screen Shot 2021-01-14 at 1.28.25 PM.png

來年修復大計 + 追加內容
暫時已發放三個修正更新,但他透露只是開始。接下來會繼續集中修正 bugs,定期發放大大小小的更新。下一個更新將於未來 10 日內發放,未來數星期內再有另一個更重大的更新。

之前承諾的免費追加 DLC 依然計劃在 2021 年上半年發放,但首要還是修正問題,完成後才會製作 DLC。PS5 和 XB Series 版本預定 2021 年下半年推出,現有 PS4 / XB One 版本可免費升級。最後他透露正和 Sony 接洽,盡快讓遊戲重回 PS Store。

https://youtu.be/O3V4UBZmC9o?list=WL

圖片附件: Screen Shot 2021-01-14 at 1.28.25 PM.png (2021-1-14 01:28 PM, 617.21 KB) / 該附件被下載次數 25

作者: 蝶飛龍    時間: 2021-1-14 07:47 PM

其實可以看到這家公司是很心去做遊戲, 只是因為遊戲量太龐大才會導致這情況, 而且也慢慢修復了, 玩家只要有耐心, 還是有玩到的一天. 不明為何要受到如千古罪人般的指罵.

如果這家公司也要受到如此指責, 那暗榮的真三國8, 笨大的GUNDAM BREAKER, 玩家是否要燒了這兩家公司?
作者: cc1357    時間: 2021-1-17 04:03 PM

睇到第一張相真系笑左😂

肥牛

作者: quimboy1    時間: 2021-1-18 10:46 AM

我第一日已經入手,因為真係期待左好耐。我唔介意等到解決所有問題之後先玩,冇後悔入手。
作者: Q-pet    時間: 2021-1-19 10:20 AM

我就係見ps4有得退..
去番玩pc版
我都係用高效玩
4k芒...
我仲用緊
i5 6600
32GB RAM DDR4 2133
RTX 2060 6GB
呢隻game電腦版,,佢用ram都起碼用成13GB

作者: HAGO15    時間: 2021-1-19 03:44 PM

尋晚睇左條YT片先明白開發既波蘭蠢驢係幾咁P K(行銷推廣,拖延手法),對玩緊既呢隻GAME(未爆機/來日會打多幾次)感覺好怪,一方面現時覺得唔係差到ANTHEM咁行行下停機咁驚嚇,玩係仲玩得落去,但每日就要受佢藍畫面之苦(PS4,5都會),個開發應承既乜乜77,
比埋時間日期,佢會唔會交到貨(先出GAME,慢慢修執)覺得真係好搵笨,錢已比但要慢慢等佢執返好....而退款係話承諾退,但經SONY,XB申請係玩家既事,佢話會幫忙,但佢冇問過SONY,XB傾過就講左,會有好多公司向佢起訴,包括比左錢支援佢開發既波蘭政苦..(幾百萬),感覺上如佢無辦法解決,我只能玩隻幾遺憾既GAME,我仲要覺得好玩先慘

現時玩法係幹, 用刀近戰, 未開始Hack野, 據講仲正, 如hack到敵人身上槍開唔到,比旁邊人手榴彈觸發炸死..
作者: sammy886    時間: 2021-1-20 11:52 PM

講真個CO佢出來講的野真係唔係好BUY囉..首先即使PC版..也沒有佢講得咁完美..一樣BUG滿天..我用RTX3080.玩一日都會閃退4-5次...PS5就閃7-8次咁..若一天計....同埋GAME問題唔止BUG唔BUG..而係有一D系統根本沒做好就推出...例如警察系統...一警報..突然出現在你面前SHOOT 7你,...走過二條街佢就當沒事咁...即便WATCHDOG2 警察系統都俾佢完善..仲有DIY槍系統..等等....而家佢地俾人感覺講到好似係PS4.XBOX ONE出唔係佢地選擇咁...8年前開始宣傳時..係強調家用機出..同埋PC...我相信PS4,PS5玩家唔會天真到以為可以同PC版咁上靚..只不過係最低要求係正常玩到就OK...我見有D YOU TUBER去怪家用機玩家..真係好好笑....CD Project RED係明知道家用機情況係幾咁差..而都係要就咁扮沒事推出來..點解呀??無咩...先CAP左水先囉..只係估唔到會咁大鑊囉...可能佢睇人地FALLOUT 76咁都得..佢到都做囉.慢慢再修好囉....我又見有D人見個老闆親自認錯和解釋災難..又立即變返死忠護GAME....有話做野有交帶.....你估佢會出片係因為玩家嬲??係股價問題吧...
作者: HAGO15    時間: 2021-1-21 11:09 AM

初初玩唔識世界,見黃色人頭(包括差人)就開火,但其實佢幾個打我一個,火力係好高,
之後就識點玩,唔係做任,咪拎枝槍對住人.

以前(前幾個save時)隻人會入下唔係支線任打下,再死返出黎,新打緊隻人(廿零個鐘)
就係清哂支線先做主線,車任全部做哂了,而家進度90%, 爆左機會清埋地圖上既任,
同埋開隻男v玩女..

前日買左ps5, 今日可以正式玩到了.

* set up好哂, 將ps4game放哂入ssd (外置1T), ps5主機裝左隻upgrade左既COD BO
比果$88, 成隻PS5 既要Download過,我就剷左隻ps4,凈係keep ps5 版本了.

咁部ps4,都將d game搬返入ps4既ssd(都係外置)度,原因ssd係load得快過主機好多.
作者: sddabcjkl08    時間: 2021-1-21 01:38 PM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2021-1-14 19:47 發表
其實可以看到這家公司是很心去做遊戲, 只是因為遊戲量太龐大才會導致這情況, 而且也慢慢修復了, 玩家只要有耐心, 還是有玩到的一天. 不明為何要受到如千古罪人般的指罵.

如果這家公司也要受到如此指責, 那暗榮的真三國8, 笨大的GUNDAM BREAKER, 玩家是否要燒了這兩家公司?
那兩隻是不好玩,但未致於像這個狂彈出又死機程度吧(XBOX/PS4)。
3間各打50大板也不過份吧。

實體版店鋪完全唔覺有得退,他們才是最慘的一班人,又是蝕到入肉不發火才怪。
作者: 蝶飛龍    時間: 2021-1-25 09:31 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2021-1-21 01:38 PM 發表
那兩隻是不好玩,但未致於像這個狂彈出又死機程度吧(XBOX/PS4)。
3間各打50大板也不過份吧。

實體版店鋪完全唔覺有得退,他們才是最慘的一班人,又是蝕到入肉不發火才怪。

我只是想說, 這些BUG 問題有耐心的話, 我信這家廠會解決到.但我說的那兩隻, 就算等多20年, 仍只會是一團糞..
作者: sddabcjkl08    時間: 2021-1-26 09:58 PM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2021-1-25 21:31 發表

我只是想說, 這些BUG 問題有耐心的話, 我信這家廠會解決到.但我說的那兩隻, 就算等多20年, 仍只會是一團糞..
那兩隻再修也扶不起來就是