標題: [遊戲] 生化危機路線圖流出: Bio 8 觸礁要由新系列頂上? [打印本頁]

作者: dante1024    時間: 2020-1-24 12:07 PM     標題: 生化危機路線圖流出: Bio 8 觸礁要由新系列頂上?

去年和今年 Capcom 連續推出 Bio 2 / 3 完全重製,之前亦有消息指 Bio 8 正在開發。究竟 Bio 3 重製推出後,生化危機系列的計劃是怎樣?

曾經數次準確預測 Bio 新作情報的情報來源 AestheticGamer 透露:Bio 8 開發的確已經開展了好一段時間,不過大約 6 -7 個月前因為某些問題而決定全部重新開始。換句話說,現時新版本 Bio 8 開發時間不足一年,所以短期內 (最少一兩年) 也不會面世。

至於重製方面,Bio 3 今年推出之後,未來幾年也不會再有其他 Bio 重製。不過他也提到除了 Bio 8 之外,還有另一隻新的生化危機遊戲正在開發...

雖然 Bio 3 重製後應該會有好一段時間沒有新 Bio,但 Capcom 見到 Bio 重製的成功,已經著手將其他旗下經典以 Bio 2 / 3 的方式用 RE Engine 重製,預計不久之後就會揭曉。(仲唔係恐龍危機!!)

圖片附件: 1.jpg (2020-1-24 12:07 PM, 38.13 KB) / 該附件被下載次數 42

作者: HG01    時間: 2020-1-25 08:39 PM

中國武汉生化危機中
作者: ICE‧BALL    時間: 2020-1-26 01:35 AM

重製仲爭隻CODE: Veronica唔知第時會唔會出呢?
作者: pblee    時間: 2020-1-26 11:23 PM

多謝分享訊息‧
作者: chiwing1981    時間: 2020-1-27 08:06 AM

要整個系列重啟才救到生化
作者: yugo135    時間: 2020-1-29 09:14 PM

4 5 6 7 集都走樣了
作者: 消失的噴七    時間: 2020-1-31 10:35 AM

bio 7 试一次好,返回舊形式時候!
作者: SIUKUEN    時間: 2020-2-2 08:53 PM

7代最垃圾!沒有之一。
劇情九唔搭八,路人甲角色、玩法亦偏離哂,明炒Outlast!

2、4、6代最好玩!當中各有優點!
C社要出八代既話,必需無視7代,重返正軌。

作者: sc-trend    時間: 2020-2-5 07:20 PM

回覆 8#  SIUKUEN 的帖子

你冇用 VR 來玩了吧,

BIO7, VR 來玩, 好恐怖。恐怖感可以話前所未有。
不過我覺得都唔應該入Bio主系列。外傳/VR, 應該會好D。

作者: nash1199    時間: 2020-2-9 02:18 PM

bio 2 remake做得好好, 我冇玩BIO好耐都要特突買來玩
作者: Celicajojo232    時間: 2020-2-14 04:41 PM

回覆 1#  dante1024 的帖子waiting the good game
作者: Celicajojo232    時間: 2020-2-16 11:28 PM

回覆 1#  dante1024 的帖子good sharing
作者: nglf50fung    時間: 2020-2-26 03:03 PM

其實有無人鐘意bio cv? 我想佢重制cv多過3多d ……
作者: qewqew    時間: 2020-3-1 10:42 AM

引用:
原帖由 nglf50fung 於 2020-2-26 03:03 PM 發表
其實有無人鐘意bio cv? 我想佢重制cv多過3多d ……

難D 呢隻唔係CAPCOM 整

其實Bio 重製根本只屬偷懶 一個未完既故事冇必要重製
好多人覺得 3打後 唔同晒 其實走向合理
生化最終目的 由始至終都係 由人控制病毒 成為有理智既生化人
由最初一個秘密 爆開左 就由軍隊處理 演變成戰爭
如果因為不被大眾接受 以至呢個故事無法完結 係一個遺憾

7 嚐試回歸原點 但走向如此 推進作用只屬外傳 而且劇情又差
其實我覺得似係我搵佢地(BOSS)多過佢搵我 比唔到我要避既感覺 反而我知道搵到佢我先過關

要回歸恐怖 的確有必要 行一個新系列
作者: HG01    時間: 2020-3-1 05:58 PM

20 Minutes of Resident Evil 3 Remake New Gameplay丨
你想知道的事情全在这儿,《生化危机3 重制版》内部试玩演示丨机核

https://www.youtube.com/watch?v=bSnkoIDWbU0
作者: zeroblue    時間: 2020-3-8 12:50 PM

thanks for share
作者: pururu    時間: 2020-3-24 11:18 PM

我集集都有玩, 但7唔覺得係biohazard, 加上我唔玩第一身game 所以冇玩
作者: 宮先生    時間: 2020-4-5 01:41 PM

生化危機D角色個個變晒阿叔, 換人啦
作者: SIUKUEN    時間: 2020-4-7 11:19 PM

樓上既言論真係笑死人!(唔好回我,我只講一次)
遊戲、動畫世界,走去執著年齡推進點?
知唔知有無數既系列作品,官方都會選擇唔推進主角既年齡?
就算生化危機系列存在角色年齡線,官方有心解決就一定無問題!

好簡單舉個例,去到對上一隻正統作6代,班主角人設都係好後生,甚至仲年輕左!
年齡對班主角黎講只係數字,全無意義可言。

仲有,唔知道Ada同Leon班主角有幾大影響力同價值既,好心自己講少句唔好獻醜啦!

PS. 聽聞最新傳言,8代會繼續行垃圾外傳7代既方向,
即係迫好多玩家又可以慳返筆!
官方以為加返Chris做雙男主角就可以繼續行垃圾外傳7代既方向?
不過「加返傳統系列主角之一 - Chris ,官方擺明想用佢去吸引返因7代而流失既玩家」既呢個舉動,
都足以又打樓上一大巴掌!)

作者: chowyunfat    時間: 2020-4-8 10:54 AM

引用:
原帖由 SIUKUEN 於 2020-4-7 11:19 PM 發表
樓上既言論真係笑死人!(唔好回我,我只講一次)
遊戲、動畫世界,走去執著年齡推進點?
知唔知有無數既系列作品,官方都會選擇唔推進主角既年齡?
就算生化危機系列存在角色年齡線,官方有心解決就一定無問題!

好簡單舉個例,去到對 ...

本人十分贊同師兄觀點,只係第七集我反而覺得佢比到好大壓逼感我,我都接受到,不過官方如果用外傳嚟形容會比較貼題d。
作者: SIUKUEN    時間: 2020-4-8 12:53 PM

引用:
原帖由 chowyunfat 於 2020-4-8 10:54 AM 發表

本人十分贊同師兄觀點,只係第七集我反而覺得佢比到好大壓逼感我,我都接受到,不過官方如果用外傳嚟形容會比較貼題d。

感謝認同!其實都係客觀分析,同身邊一樣鍾意Bio既朋友都係一致睇法!

換個角度(好多人都講過),7代玩所謂精神恐怖路線,根本變成Outlast既玩法!
遮住個品牌名,真係完全唔似係Biohazard!
咁玩家想玩Outlast既玩法,又何需買Bio7?

7代既故事劇情亦公認離哂題…偏離左之前既正史,該男主角亦係歷代存在感最低…
一早已有玩家用MOD轉用第三身視點去玩,點知原來7代男主角係連個頭都無。

仲有一個最多人鬧既重點,第一身稱視點,我一向對第一身稱視點既適應都無問題,
重點係…好多玩家(包括我)都認為唔適合亦唔鍾意!
第三身視點早已與Bio系列融合了。

點唔鍾意都好,我亦唔會抹剎7代都有其優點,例如師兄你指既壓逼感等…
亦的確有一部份玩家或新玩家鍾意…
但正如你都提出重點,如果官方係用外傳(甚至另一個名稱)去形容就會比較貼題。
呢點亦好多人都有講過。
其實C社係要繼續7代行Outlast方向既,真係應該連同開發緊既8代改名啦!
咁樣做就唔會得罪一大班舊/老玩家!
呢一大班舊/老玩家依家仲支持緊2、3代重製版。
Biohazard 繼續行返本身傳統路線!如果傳聞屬實,8代真係繼續行7代方向,真係絕不睇好!

PS. 依家只能夠講希望9代可以回歸1-6代既正統,延續6代之後既故事。
至於4-6代重製版,就算真係會成事都應該會係PS5時代。

作者: wailee777    時間: 2020-4-8 02:53 PM

引用:
原帖由 SIUKUEN 於 2020-4-8 12:53 PM 發表   
感謝認同!其實都係客觀分析,同身邊一樣鍾意Bio既朋友都係一致睇法!
換個角度(好多人都講過),7代玩所謂精神恐怖路線,根本變成Outlast既玩法! 遮住個品牌名,真係完全唔似係Biohazard! 咁玩家想玩Outlast既玩法,又何需買Bio7?  ...

重製埋RE0 RE1 Veronica
重新寫過Raccoon City之後ge事 (不過Capcom九成懶得砍掉重練)
舊時D作品做OG timeline
由Remake打後作品開條新timeline
作者: SIUKUEN    時間: 2020-4-8 04:17 PM

引用:
原帖由 wailee777 於 2020-4-8 02:53 PM 發表

重製埋RE0 RE1 Veronica
重新寫過Raccoon City之後ge事 (不過Capcom九成懶得砍掉重練)
舊時D作品做OG timeline
由Remake打後作品開條新timeline

暫時睇,Bio0、Bio1機會較低,畢竟已經出了2、3代。
睇C社出2、3代重製版,流程無增長之餘仲要砍掉原版既唔少內容,
就可以預計到佢地九成唔會重新寫過。

至於希望重製正統外傳Veronia既歡聲一直都好高,時間線亦屬於順住出。
我都好希望不久未來真係會有!
出左外傳Veronia,先好繼續到4至6代。不過都應該係下個世代PS5既事。

(有良心既)既Remake,我真係從來都唔當係冷炒飯。
尤其係如果新作不知所謂既話,大部份人都會選擇玩經典舊作重製版!
依家Bio系列就正正係屬於呢種情況。

其實舊(0-6代)作品保持行正統既路線,
另外幫7代、開發緊既8代行Outlast既新作品行另一條線就最好。
有兩個選擇俾大家就最皆大歡喜。
其實只要兩條線出既作品唔撞期,官方正常係唔會用多左成本。
問題係,C社會唔會咁樣(算係)認低威?好怕兩條線既作品直接有比較?

好似8代既最新傳聞,C社正式加返Chris…擺明死要將7代既野格硬同正統融合…
真係唔知想點!
有玩過或者有睇過7代就知道,官方係擺明格硬將Chris放去DLC內容度……
已經懶得再講個奇怪人設…重點係劇情根本九唔搭八!整個7代同舊作品幾乎無關係!

難怪有好多玩家都話,Bio系列正史劇情,暫時就只到6代為止!
我係百分百認同呢個論點。

PS. 唔計0代,以往Bio系列既雙數作品(2、4、6代)必然會有Leon+Ada主角出場!
唉……愛之心,恨之切!

作者: wailee777    時間: 2020-4-9 03:20 PM

引用:
原帖由 SIUKUEN 於 2020-4-8 04:17 PM 發表   

暫時睇,Bio0、Bio1機會較低,畢竟已經出了2、3代。 睇C社出2、3代重製版,流程無增長之餘仲要砍掉原版既唔少內容, 就可以預計到佢地九成唔會重新寫過。
至於希望重製正統外傳Veronia既歡聲一直都好高,時間線亦屬於順住 ...

仲有Outbreak
或者唔remake Outbreak
寫個新spin off故事都係圍繞Raccoon City其它人同事
同RE世界主角觀唔會有交集ge人物
(Capcom作風多數都係有生之年係例)

我認為Raccoon City本身仲有野可以寫
因為Remake ge 城市似返個真實城市
睇到ge環境多左
如果有新故事就可以還原Raccoon City多D ge部份
Remake見到background係有高樓大廈
如果可以還原市中心或者近郊地區就好
作者: 椰絲大俠    時間: 2020-5-12 06:54 PM

如果有outbreak remake,將3代remake cut左既內容放返落去就好
作者: 木村小林    時間: 2020-5-16 07:45 AM

如果7唔叫BIO,可能大賣都唔定

作者: 消失的噴七    時間: 2020-5-16 10:54 PM

雪山!