標題: [資訊] 談判破裂!Spider-Man 突然被踢出 Marvel 電影宇宙 [打印本頁]

作者: dante1024    時間: 2019-8-21 10:59 AM     標題: 談判破裂!Spider-Man 突然被踢出 Marvel 電影宇宙

Spider-Man 在 2016 年 Captain America: Civil War 正式加入 MCU (Marvel 電影宇宙),之後還拍了兩套自己擔正的電影,在 Infinity War 和 Endgame 都是關鍵角色。正當大家以為這一代蜘蛛俠前途一片光明,想不到今日情況突然 180 度扭轉!

Spider-Man 和其他幾個 Avengers 的背景有個關鍵的分別:蜘蛛俠的電影版權由 Sony 持有,之所以能夠在 Marvel 電影出現是因為雙方合作。不過今日美國多個大型媒體都報導 (Sony 官方亦已證實) Disney Marvel 和 Sony 合作破裂,現時 Marvel Studios 和總裁 Kevin Feige 都不會再製作 Spider-Man 電影。換句話說,蜘蛛俠將會打回原形,離開 MCU 回到 Sony 自己的牆角。

之前的合作是 Spider-Man: Homecoming 和 Spider-Man: Far From Home,迪士尼只分 5% 收入,95% 歸 Sony。以換取讓 Marvel 將蜘蛛俠加入 Captain America: Civil War、Avengers: Infinity War、Avengers: Endgame。

不過隨著 MCU 第三階段完結,Disney 就想改變分帳至 50 / 50,而 Sony 也就不能接受。消息指 Marvel 本身已計劃未來兩套 Spider-Man 電影,但現在隨時胎死腹中。Sony 就會繼續發展蜘蛛俠世界,包括 Venom 和動畫電影 Spider-Man: Into the Spider-Verse 的續集。

如果 Spider-Man 真的從此離開 MCU 實在令 fans 好失望,尤其苦等多年的 X-Men 才剛剛歸隊,上集 Far From Home 的結局又令人好期待之後發展...

圖片附件: 1.jpg (2019-8-21 10:59 AM, 70.25 KB) / 該附件被下載次數 29

圖片附件: 2.jpg (2019-8-21 10:59 AM, 40.21 KB) / 該附件被下載次數 37

圖片附件: 3.jpg (2019-8-21 10:59 AM, 47.79 KB) / 該附件被下載次數 30

圖片附件: 4.jpg (2019-8-21 10:59 AM, 61.6 KB) / 該附件被下載次數 25

作者: 戰車    時間: 2019-8-21 01:22 PM

罷睇所有Sony spiderman
自己又拍得唔好
攪爛咗就reboot
難得入埋marvel宇宙
自己唔使做等個天跌錢落嚟5:5分帳仲想點?
作者: skyliner34    時間: 2019-8-21 01:41 PM

回覆 2#  戰車 的帖子

sony 就係甘屎佛鬼。。借左套戲個名聲出左 隻ps4 同埋套卡通 就以為自己可以翻身 覺得脫離marvel 都無所謂。。無其他英雄support 套戲。跟本紅唔起, 之後連iron suit 都可能無得用 。。等佢自己又跌一鋪就知衰。。

marvel 依家起左就算無左spiderman 損失都唔會好大。。反正第一代hero d 電影已經完結。
作者: immisscclemon    時間: 2019-8-21 02:56 PM

說好的spideypool
作者: AOZ    時間: 2019-8-21 03:19 PM

我又唔覺得SONY錯晒. 講真spiderman的版權原本就係sony自己擁有的(當年marvel差d破產時由SONY買下). 而拍電影的費用又係sony自己出晒, marvel是不需要出一毫子(只是提供意見幫手寫故事) . 而其他的產品收益(figure玩具 etc)又係marvel的. 現在marvel要求50/50對拆老實就大貪o左d....
PS: 當然SONY自己拍的話就未必會咁好睇是事實...所以都希望最終能達成協議啦...
作者: 曼勝捷    時間: 2019-8-21 03:20 PM

買埋SONY 佢 (吹水mode)
作者: jammanapple    時間: 2019-8-21 03:37 PM

宣傳技倆
作者: 花火    時間: 2019-8-21 04:43 PM

冇條件要求50/50吧
迪士尼大貪左
作者: 花火    時間: 2019-8-21 04:47 PM

回覆 2#  戰車 的帖子

來何唔洗做?
成套電影是SONY出錢出力拍, 迪士尼只係出個監製提供創作意見.
作者: samsam2010    時間: 2019-8-21 04:56 PM

話晒 蜘蛛仔 已係 MCU有一值位.家吓無啦啦 彈出MCU 日後 復仇者點交代?
作者: mc219    時間: 2019-8-21 04:59 PM

所謂利潤,都係扣除了成本再分帳,拍戲大家都知,可以好大洗,最後分到幾多,天知。
作者: 戰車    時間: 2019-8-21 06:28 PM

我之前睇唔記得邊個source話係marvel studio負責出資+拍攝
收錯流料sorry

不過sony廢柴reboot又reboot
而家無啦啦又退出marvel宇宙
真係受夠, 不了
作者: ninefingerhk    時間: 2019-8-21 06:49 PM

50/50老虎蟹都唔制啦,仲狼過黑社會收陀地
作者: tolove106    時間: 2019-8-21 06:55 PM

聽講話出五成製作費+自己班底創作+5成票房
玩具果邊好似SONY不嬲冇 只係有電影版權
...............
作者: NaNa_Ng    時間: 2019-8-21 06:56 PM

我唔想睇Sony 果啲spider man 呀
作者: aircar887    時間: 2019-8-22 08:34 AM

引用:
原帖由 samsam2010 於 2019-8-21 04:56 PM 發表
話晒 蜘蛛仔 已係 MCU有一值位.家吓無啦啦 彈出MCU 日後 復仇者點交代?

好簡單姐 係字幕話佢吸入殺蟲水死左

作者: PPSNAKE    時間: 2019-8-22 09:32 AM

50/50 廸士尼好狼吓。我估Sony 佔80/20, 70/30都有諗
作者: 愛說謊的小子    時間: 2019-8-22 01:40 PM

引用:
原帖由 samsam2010 於 2019-8-21 04:56 PM 發表
劇本可以改到既...
但sony個邊個劇本就麻煩啦
作者: 白玄玉    時間: 2019-8-22 02:44 PM

引用:
原帖由 曼勝捷 於 2019-8-21 15:20 發表
買埋SONY 佢 (吹水mode)

唔使買起sony 同sony談判買返個蜘蛛俠版權返嚟先係正路
作者: 曼勝捷    時間: 2019-8-22 03:22 PM

引用:
原帖由 白玄玉 於 2019-8-22 02:44 PM 發表

唔使買起sony 同sony談判買返個蜘蛛俠版權返嚟先係正路

估Sony 唔會放呢棵搖錢樹
作者: xiaoming1987    時間: 2019-8-22 08:05 PM

Sony無可能會放這個搖錢樹。 迪士尼實在是獅子開大口了 55分賬 變個會肯這樣做?
作者: 林鄭    時間: 2019-8-23 02:52 PM

Sony 果啲好悶
作者: qewqew    時間: 2019-8-23 07:42 PM

我識戈隻 蜘蛛俠 正正係SONY 戈隻喎
而唔係 復仇者隻 煩膠蜘蛛俠 喎
煩膠脫離復仇者 我真係冇所謂

咁多人唔鍾意SONY戈隻咩?
作者: pblee    時間: 2019-8-23 10:40 PM

哇!多謝分享訊息‧
作者: tinlunlau    時間: 2019-8-24 01:54 AM

似乎係虛驚一場,傾掂數啦!三七分脹,加獨家流串發行都算公平。仲要加多三步曲,大家唔洗驚!
作者: arlo~    時間: 2019-8-24 06:13 AM

50/50有幾狼呀 ....
好多時可以拍埋MARVEL其他英雄出
一定比單飛蜘蛛俠有睇頭啦 , 票房都勁D

仲要頭2套DISNEY分得5%咋 !!!

送比你咁滯呀 , 仲唔夠誠意呀 ??

SONY你咪又REBOOT囉

我就一定罷睇架喇
作者: glorykwan    時間: 2019-8-27 10:27 AM

引用:
原帖由 曼勝捷 於 2019-8-22 15:22 發表

估Sony 唔會放呢棵搖錢樹

但sony呢次搞到咁天怒人怨,再reboot好多人相信會罷睇,票房只會比以前更差,倒不如傾個靚價賣返畀marvel啦
作者: 曼勝捷    時間: 2019-8-27 11:47 AM

引用:
原帖由 glorykwan 於 2019-8-27 10:27 AM 發表

但sony呢次搞到咁天怒人怨,再reboot好多人相信會罷睇,票房只會比以前更差,倒不如傾個靚價賣返畀marvel啦

圖片附件: Screenshot_20190822-220935_Facebook.jpg (2019-8-27 11:47 AM, 88.25 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: Genexo    時間: 2019-8-28 07:22 PM

吊你Sony個老母,之前話如果票房突破10億就會合作在拍新片,依家sony電影大賣欏咗11億就拍拍尼股走人?打亂曬萬威以後的電影部處,沒口齒,係我掉番10多億收番個版權,五五分賑,蜘蛛俠依家咁紅,SOny都有賺啦,依家佢係殺雞取卵啊,劏咗只金雞(蜘蛛俠)搞到全球影迷大失望,何必?Sony又貪心又沒信用,祝佢間公司快點杏家產!!!