標題: [資訊] Jump 確認: 新龍珠劇場版製作中, 布洛尼方向大改! [打印本頁]

作者: dante1024    時間: 2019-6-5 03:37 PM     標題: Jump 確認: 新龍珠劇場版製作中, 布洛尼方向大改!

去年《龍珠超劇場版 布洛尼》全球票房大收,而且製作十分高質,就連很多原本不看好新一代布洛尼的 fans 看完都大讚。現在龍珠超漫畫已經進入下一個篇章「銀河巡警囚人篇」,不少人猜測動畫版也會跟隨重新開始新番。不過現在官方正式確認:下一套動畫應該會再次是劇場版!

在日本版《龍珠超劇場版 布洛尼》DVD 附帶的小冊子中,有龍珠室室長 / 鳥山明現任負責人 / V-Jump 編集長 伊能昭夫 的訪問。他表明龍珠系列會繼續,而現正為下一套龍珠劇場版進行準備。

他更透露布洛尼在上年的劇場版已經極之強大,所以下一集的布洛尼將會「向著完全不同的方向發展。」在去年劇場版做不到的事,也將在下集實現,值得各位龍珠 fans 期待。因此下集布洛尼會充滿困難和挑戰,伊能昭夫 更說希望不會做到過勞。

根據上集結尾,悟空似乎已經成功「收服」布洛尼,或者下集會是他們聯手對抗新敵人..?或者可以鋪路準備讓動畫連上銀河巡警囚人篇?

圖片附件: 1.jpg (2019-6-5 03:37 PM, 86.42 KB) / 該附件被下載次數 14

圖片附件: 2.jpg (2019-6-5 03:37 PM, 88.45 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: 3.jpg (2019-6-5 03:42 PM, 62.11 KB) / 該附件被下載次數 14

作者: 邊緣的蛋    時間: 2019-6-5 04:48 PM

魔童,比達,菲利,17,18號,布歐,希特,布洛尼,個個打完都變晒幫悟空,下次到斯路再復活都要幫佢?
作者: mankee330    時間: 2019-6-5 06:29 PM

成套野最好睇只有悟空細過果陣,由唔見左四星珠開始>>紅帶軍編>>天下第一武術大會>>大魔王復活
細過果陣幾編野劇情都非常完整,完全係比細路睇既

而家出到套野爛晒仲要出,整到套野好多前後矛盾,當初講龍珠完成一次願望之後,一年後先至可以再用
講講下去第二個星球都有龍珠,仲可以許三次願,哎!!!而家仲離普,粒龍珠成個星球咁大,仲要有七
粒玩晒啦

由撒亞人來襲開始,成套野已經將人既能力變晒數值化,由 800、1200、3000、5000、15000、300000
所有人強弱全部變晒呢 D 數值,D 數值都係菲利手下發明出黎果部「戰鬥力測試眼鏡」,嘩!!!仲要
出埋實物「玩具」,細個果陣 D FD 買個返黎型比 D FD 睇,囉黎睇 D 龍珠卡既數值,幾勁呀,得淡笑

人造人編理論上都算幾好睇,當呢編係「紅帶軍」續篇黎睇係幾好既,不過越講越勁就唔係咁好,到尾
又係用「龜波氣功」黎結尾已經無啦好講。

印象記得悟空既死亡次數應該超過 3 次,當初話龍珠復活過既人,唔可以使用龍珠再復活,呢下已經無
咩好睇,布歐編唔評論啦,千變萬化咩形態都出晒黎。

佢老板「鳥山明」,都唔知想點,成套野爛能晒仲要出,咁能多作品可以動畫化又唔能做,係要出龍珠
做乜,Chrono Trigger 呢隻 GAME,成套野人設都係鳥山明做,劇本齊能晒,都唔能動畫化應該唔難,
係唔做,

作者: ㋀㏽㍫    時間: 2019-6-5 08:00 PM

龍珠已經爛左,當返以前菲利篇,斯路篇咁睇就可以
作者: pblee    時間: 2019-6-5 10:21 PM

多謝分享訊息
作者: deaddeadgod    時間: 2019-6-5 11:17 PM

咁樓上就咪再睇啦, 不過你哋講得出超啲劇情即係都仲繼續睇緊啦, 咪又係自相矛盾, 講咁多嘢
作者: Tuba    時間: 2019-6-6 02:47 AM

毫無劇情, 一味打打打...............完
作者: 熱狗OO    時間: 2019-6-6 10:00 AM

引用:
原帖由 mankee330 於 2019-6-5 06:29 PM 發表
成套野最好睇只有悟空細過果陣,由唔見左四星珠開始>>紅帶軍編>>天下第一武術大會>>大魔王復活

而家出到套野爛晒仲要出,整到套野好多前後矛盾,當初講龍珠完成一次願望之 ...

你第一句話 "最好睇係細個果陣" 我以為你就從此停

點知你係完全睇晒後作卻又要鬧我又真係驚奇

我就真係覺得爛, 我係睇到布歐篇就完 (仲要係漫畫), 之後的任何一套係完全無睇過
作者: 爆丸先生    時間: 2019-6-6 01:27 PM

引用:
原帖由 mankee330 於 2019-6-5 06:29 PM 發表 成套野最好睇只有悟空細過果陣,由唔見左四星珠開始>>紅帶軍編>>天下第一武術大會>>大魔王復活 細過果陣幾編野劇情都非常完整,完全係比細路睇既
而家出到套野爛晒仲要出,整到套野好多前後矛盾,當初講龍珠完成一次願望之 ...

口嫌體正直
作者: AOZ    時間: 2019-6-6 02:29 PM

我唔算係DB fans不過我都會睇. 今次大波設定我覺得係幾好. 睇完電影我都覺佢其實可以成為"好人角色", 因佢本身都不是壞人, 純粹一直受到父親錯誤的影響. 不過有樣最不喜歡的是力量設定的問題, 以前變金毛同黑髮係好大對比, 但依家就算是藍髮都無咩特別強咁.
作者: xiaoming1987    時間: 2019-6-6 02:41 PM

回覆 3#  mankee330 的帖子

一句話 錢的問題 錢可以解決到底問題就不是問題。 鳥山明都很愛錢多個尊嚴。

龍珠一天仲有商業價值 都要拍下去。 拍爛到沒人要看為止。
作者: sn@keyim    時間: 2019-6-6 04:44 PM

下次不如講立巴, 拿迪斯返來搵悟空報仇, 變埋藍色撒亞人.
作者: mankee330    時間: 2019-6-6 05:12 PM

引用:
原帖由 熱狗OO 於 2019-6-6 10:00 AM 發表   

你第一句話 "最好睇係細個果陣" 我以為你就從此停
點知你係完全睇晒後作卻又要鬧我又真係驚奇
我就真係覺得爛, 我係睇到布歐篇就完 (仲要係漫畫), 之後的任何一套係完全無睇過 ...

冇計,追開有條路,唔睇面知佢爛成咁姐,由地球打到去宇宙,宇宙打到去銀河,銀河打到去神界,神界打到去次元,仲未夠,現在打到去未來,冇野講就自己打自己
作者: gutsbankofhawk    時間: 2019-6-6 06:47 PM

引用:
原帖由 sn@keyim 於 2019-6-6 04:44 PM 發表 下次不如講立巴, 拿迪斯返來搵悟空報仇, 變埋藍色撒亞人.

這個好主意
作者: sddabcjkl08    時間: 2019-6-6 09:04 PM

引用:
原帖由 sn@keyim 於 2019-6-6 16:44 發表
其他平行世界可以用上
作者: cyknicky    時間: 2019-6-6 11:04 PM

回覆 13#  mankee330 的帖子記唔記得有一套漫畫叫幸運超人,其實你睇下龍珠超個十幾個宇宙打擂台設定係明抄佢,就知道集英社有幾懶
作者: smalleagle    時間: 2019-6-8 03:10 PM

引用:
原帖由 sn@keyim 於 2019-6-6 04:44 PM 發表 下次不如講立巴, 拿迪斯返來搵悟空報仇, 變埋藍色撒亞人.

仲邊有報仇理由?見到面拍哂膊頭啦!
作者: k750750k    時間: 2019-6-9 02:12 AM

引用:
原帖由 sn@keyim 於 2019-6-6 04:44 PM 發表

拿廸斯都可以, 立巴冇頭髮變咗都唔知...
作者: ryuma2005    時間: 2019-6-9 07:50 PM

引用:
原帖由 k750750k 於 2019-6-9 02:12 AM 發表

D so 可以變色!
作者: sddabcjkl08    時間: 2019-6-9 11:35 PM

引用:
原帖由 k750750k 於 2019-6-9 02:12 發表

龜仙人長胡子的,還真的得他有胡子。
作者: edmond22    時間: 2019-6-10 02:21 PM

回覆 3#  mankee330 的帖子

其實鳥山明自己都有講佢原本心目中既龍珠只係一個西遊記人物少年既故事,有少少似IQ博士果D,後來天下武術大會既反應太好,之後應當時既JUMP要求向格鬥方向發展,其實鳥山明跟本並唔善長呢類風格,只好硬著頭皮畫落去...畫下畫下就變到今日咁.....同埋第一代布羅連個人設唔係佢本人做的,所以第一代布仔既角色正過而家好多
作者: 急焦中心的核心    時間: 2019-6-10 03:58 PM

引用:
原帖由 mankee330 於 2019-6-5 06:29 PM 發表

其實去到打菲利就好完啦
作者: jackng2345    時間: 2019-6-11 07:48 PM

總之是龍珠就可以 ! 謝謝師兄分享 !

這是我的Youtube Channel ! 有時間進去看看吖 ! 謝謝 !
https://bit.ly/2M9JYVK
作者: 樓下不安的婆仔    時間: 2019-6-12 02:07 PM

作者: 沙田中心的婆仔    時間: 2019-6-12 02:09 PM     標題: fasfasfasfga

作者: 李波李    時間: 2019-6-14 04:50 PM

回覆 1#  dante1024 的帖子感謝分享
作者: 陈月西    時間: 2019-6-15 04:18 PM

我只睇到布歐篇,後面毫無劇情
作者: piggyliu    時間: 2019-6-16 10:13 AM

作者: d54jjjd444    時間: 2019-6-17 09:55 AM

多謝分享訊息,悟空,我嚟咗
作者: 謝皮的牛    時間: 2019-6-18 12:25 AM

引用:
原帖由 邊緣的蛋 於 2019-6-5 04:48 PM 發表
魔童,比達,菲利,17,18號,布歐,希特,布洛尼,個個打完都變晒幫悟空,下次到斯路再復活都要幫佢?

斯路唔會復活,因為鳥山明好憎佢,太難畫
作者: 爆丸先生    時間: 2019-6-18 12:56 PM

引用:
原帖由 cyknicky 於 2019-6-6 11:04 PM 發表 回覆 13#  mankee330 的帖子記唔記得有一套漫畫叫幸運超人,其實你睇下龍珠超個十幾個宇宙打擂台設定係明抄佢,就知道集英社有幾懶

有得抄好過自己創作。
另外現在很多可能性也用了,很難創作新東西。