標題: [專區] 新 Gundam 遊戲《Battle Operation 2》集中討論 [打印本頁]

作者: dante1024    時間: 2018-7-12 12:53 PM     標題: 新 Gundam 遊戲《Battle Operation 2》集中討論

原本 Gundam fans 就應該有唔少遊戲玩,PS4 先有 Gundam Versus 再有 New Gundam Breaker。不過估唔到「驚喜」一浪接一浪,依家想揾隻好好地嘅高達 game 都有難度。依家又有一個希望...今個月就有隻新 Gundam 遊戲可以玩。

https://www.youtube.com/watch?v=M5l-wfN3QzE

《Gundam Battle Operation 2》 (機動戰士高達 激戰任務 2) 宣佈將於 7 月 26 日推出,有繁體中文版。同上集一樣係基本免費遊戲,只要有 PS Plus 就可以任玩 (因為係線上遊戲)。玩家控制聯邦或自護前線士兵,可以自己攞槍戰鬥,亦可以駕駛戰場上嘅機動戰士,戰鬥型式係 6v6 玩家對戰。

https://youtu.be/zKs6cs1IyRo

今集除左畫面靚左好多,亦有一系列重點改變:

1、廢止出擊能源,無體力限制
2、廢止設計圖,改由任務賺取 (或課金) DP 點數兌換自己喜歡的機體
3、DP 點數兌換機體類型受限軍階限制
4、導入「抽選配給」制度,由每日任務或課金取得(可想像成機體扭蛋系統)

雖然依家對 Gundam game 係有 d 陰影,但呢隻至少係免費,點都會試下 ge。

各位 ching 點睇呢隻?

圖片附件: 2.jpg (2018-7-12 12:53 PM, 99.41 KB) / 該附件被下載次數 57

圖片附件: 180327-gbo2-02.jpg (2018-7-12 12:59 PM, 38.04 KB) / 該附件被下載次數 53

圖片附件: 180329-gbo2-08.jpg (2018-7-12 12:59 PM, 32.25 KB) / 該附件被下載次數 53

圖片附件: 180329-gbo2-11.jpg (2018-7-12 12:59 PM, 42.17 KB) / 該附件被下載次數 48

圖片附件: 180329-gbo2-13.jpg (2018-7-12 12:59 PM, 29.83 KB) / 該附件被下載次數 51

圖片附件: 180329-gbo2-14.jpg (2018-7-12 12:59 PM, 30.78 KB) / 該附件被下載次數 49

圖片附件: 180329-gbo2-18.jpg (2018-7-12 12:59 PM, 52.83 KB) / 該附件被下載次數 55

圖片附件: 3.jpg (2018-7-12 01:31 PM, 110.59 KB) / 該附件被下載次數 56

作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-12 01:10 PM

廢止出擊能源,無體力限制 <---咁好死?

當年唔俾錢的話一日只能打4, 5場, 而且等齊人超慢, 變GUNDAM LOADING....
作者: pcchan9394    時間: 2018-7-12 02:13 PM

無體力限制但可能加入維修費,唔維修就大破咁款出擊
作者: dante1024    時間: 2018-7-12 02:37 PM

回覆 3#  pcchan9394 的帖子

大破出擊  呢個想睇
作者: edmond22    時間: 2018-7-12 02:41 PM

佢D畫質真係好落後...
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-12 03:28 PM

引用:
原帖由 dante1024 於 2018-7-12 14:37 發表
回覆 3#  pcchan9394 的帖子

大破出擊  呢個想睇
之前已有類似設定!

GBO長期用同一部MS會越來越污垢同唔出圖。
而某高達GAME,長期用同幾部MS會數值下降,
一定要停用數回合才回升數值。
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-12 03:30 PM

引用:
原帖由 pcchan9394 於 2018-7-12 14:13 發表
無體力限制但可能加入維修費,唔維修就大破咁款出擊
大把位可以收錢,
例如:後勤補給低下,
火力同彈數會有所下降。

還有加格仔或突破上限都要錢。
作者: ICE‧BALL    時間: 2018-7-12 03:47 PM

手机課金就好啦,搞到依家家用机都跟風
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-12 04:29 PM

引用:
原帖由 ICE‧BALL 於 2018-7-12 15:47 發表
手机課金就好啦,搞到依家家用机都跟風
PS3時代GBO本身就是課金網絡遊戲啦,
到GBN同樣是課金GAME,
今次GBO2本來預定課金遊戲。

窮人如我咪玩低階場囉,才不會專門出去送死,利申死得多過人。
作者: pcchan9394    時間: 2018-7-12 04:32 PM

應該係子彈要收錢。。。激光劍輸出計電量。。。Bandai個名,臭臭
作者: 羅民    時間: 2018-7-12 08:15 PM

寧願要翻設計圖系統好過扭蛋🤧
作者: 滿月新月    時間: 2018-7-12 08:44 PM

本身課金game呢樣嘢就係垃圾嚟啦,仲要NBGI嘅,已經唔知點形容

而家嘅NBGI已經唔係未有imas之前嘅NBGI喇,imas嘅成功,已經令NBGI喪心病狂,DLC同課金只會越嚟越嚴重,怪就怪玩手機果班重課金撚,搞冧成個遊戲界,果班人應該要死一死
作者: 05705690d    時間: 2018-7-12 09:56 PM

Battle Operation 2
作者: etsc4344    時間: 2018-7-12 10:16 PM

回覆 2#  蝶飛龍 的帖子 嗯,等人最煩,5V5即係等另外9人.

好喇,到等到又無啦啦斷線,認真係灰...
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-12 10:22 PM

總之絕對唔會課金, 課左但個司服器又好似第一代咁, 話摺就摺, 就真係倒錢落海.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-12 10:29 PM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2018-7-12 22:22 發表
總之絕對唔會課金, 課左但個司服器又好似第一代咁, 話摺就摺, 就真係倒錢落海.
講真都玩了五年GBO算係甘啦,日服少人到隨時等1x分鐘才能開局,
算係預警就玩完,PS4也是主因之一。

港伏最後個年得一間房都要等重耐都未必開得成房,要摺預咗啦。
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-12 10:36 PM

引用:
原帖由 滿月新月 於 2018-7-12 20:44 發表
本身課金game呢樣嘢就係垃圾嚟啦,仲要NBGI嘅,已經唔知點形容

而家嘅NBGI已經唔係未有imas之前嘅NBGI喇,imas嘅成功,已經令NBGI喪心病狂,DLC同課金只會越嚟越嚴重,怪就怪玩手機果班重課金撚,搞冧成個遊戲界,果班人應該要死 ...
人家有錢買妳怪人?
妳們也可以集體擺買,效果咪重勁一嘢車埋去笨大塊面。

不過近年唔擺買都銷量創新底,DLC更加無多少人會買,
港伏買出DLC數差不多是0[無人評分],人笨只少有上架同翻譯,但都是無人買。
作者: SIUKUEN    時間: 2018-7-12 11:07 PM

課金Game = Pay To Win!

免費下載又如何呢? 實質係咪免費,大家心知肚明啦!

我個人就絕對唔會浪費時間係呢種game度。

作者: 大斯    時間: 2018-7-12 11:13 PM

gbo 系列居然係暫時最好玩。。。又真係。
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-12 11:15 PM

引用:
原帖由 大斯 於 2018-7-12 23:13 發表
證明笨大無點進步過,重後退添......
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-12 11:18 PM

引用:
原帖由 SIUKUEN 於 2018-7-12 23:07 發表

免費下載又如何呢? 實量係咪免費,大家心知肚明啦!

實量是點計不重要?都是遊戲一種。

同賭場一樣願者入局,明知盤口不利。
作者: kenbondwong    時間: 2018-7-13 01:14 AM

it looks so attractive
作者: wai0304    時間: 2018-7-13 01:49 AM

見到有D回文似無玩上集

上集黎講 呢隻GAME 唔課到玩到 限制COST LV1場 劇情指定機MODE 仲有P課 HANGER都有得P 基本上唔課都玩到 當然今集唔知

上集玩左5年 我都係買左9000YEN 一隻GAME玩到5年 9000YEN都唔貴啦 而家D GAME閒閒地都幾百蚊DLC
作者: wai0304    時間: 2018-7-13 01:50 AM

引用:
原帖由 大斯 於 2018-7-12 11:13 PM 發表

德島做GAME真係有機械感 唔似其他新果D高達GAME似玩拳皇街霸 快到不合理
作者: springwill    時間: 2018-7-13 03:46 AM

之前唔駛ps plus而家要?我玩gbon很久了,一路無買ps plus
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-13 11:36 AM

引用:
原帖由 wai0304 於 2018-7-13 01:49 發表
見到有D回文似無玩上集

上集黎講 呢隻GAME 唔課到玩到 限制COST LV1場 劇情指定機MODE 仲有P課 HANGER都有得P 基本上唔課都玩到 當然今集唔知

上集玩左5年 我都係買左9000YEN 一隻GAME玩到5年 9000YEN都唔貴啦 而 ...
我只課過血呀同機庫這一類,今次未知點開房,
GBN最失敗就是無房開。
作者: asklit    時間: 2018-7-13 12:16 PM

GBN 根本係掛羊頭賣狗肉,不值一提

GBO 可以技術+戰術去收窄機體之間既差距,加上打擊感一流,一玩就幾年

btw, 今次見事前登錄寫住中日韓版,應該唔分ser? 如果係,可以改善入房等待問題
作者: 天地之汶哥    時間: 2018-7-13 01:31 PM

想試玩DEMO.....但過左
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-13 03:07 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-12 10:29 PM 發表
講真都玩了五年GBO算係甘啦,日服少人到隨時等1x分鐘才能開局,
算係預警就玩完,PS4也是主因之一。

港伏最後個年得一間房都要等重耐都未必開得成房,要摺預咗啦。 ...
我玩港伏, 印象中好似無兩年就摺左.好辛苦先整到部WING GUNDAM 的
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-13 03:09 PM

引用:
原帖由 SIUKUEN 於 2018-7-12 11:07 PM 發表

免費下載又如何呢? 實質係咪免費,大家心知肚明啦!

都未必既, GUNDAM GAME 有錢都係開多D 機.無俾錢就用渣古囉...
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-13 06:43 PM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2018-7-13 15:07 發表
我玩港伏, 印象中好似無兩年就摺左.好辛苦先整到部WING GUNDAM 的
因港伏等齊人很慢,再少人玩,自然先摺過日服。
GBN是同GBO同一個問題,日服多人課金自然可以玩耐點。
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-13 06:44 PM

引用:
原帖由 springwill 於 2018-7-13 03:46 發表
之前唔駛ps plus而家要?我玩gbon很久了,一路無買ps plus
今次好似同樣無寫到要求有PLUS。
作者: wai0304    時間: 2018-7-13 07:25 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-13 06:43 PM 發表
因港伏等齊人很慢,再少人玩,自然先摺過日服。
GBN是同GBO同一個問題,日服多人課金自然可以玩耐點。

中文服頭半年後差唔多玩唔到
作者: 樓下橙色P圖    時間: 2018-7-13 07:39 PM

HI, is the game able to download now ? i cannot found the game in PS store.
作者: 滿月新月    時間: 2018-7-13 07:57 PM

引用:
原帖由 樓下橙色P圖 於 13/7/2018 19:39 發表 HI, is the game able to download now ? i cannot found the game in PS store.
雖然你打英文,但去得呢度問嘢應該識睇中文,其實個post已經有寫個推出日期,點解唔睇?自己查都唔係好難啫,鍾意隻game又點會唔留意呢d資訊,除非係忽然跟風果d啦
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-13 08:09 PM

引用:
原帖由 滿月新月 於 2018-7-13 07:57 PM 發表
雖然你打英文,但去得呢度問嘢應該識睇中文,其實個post已經有寫個推出日期,點解唔睇?自己查都唔係好難啫,鍾意隻game又點會唔留意呢d資訊,除非係忽然跟風果d啦 ...

根本個POST 既SUBJECT 已經寫明今個月出.POST 既內文亦有列明日期:《Gundam Battle Operation 2》 (機動戰士高達 激戰任務 2) 宣佈將於 7 月 26 日推出,有繁體中文版。同上集一樣係基本免費遊戲,只要有 PS Plus 就可以任玩 (因為係線上遊戲)。玩家控制聯邦或自護前線士兵,可以自己攞槍戰鬥,亦可以駕駛戰場上嘅機動戰士,戰鬥型式係 6v6 玩家對戰。
真係唔屌唔得.
作者: Matrix.Hung    時間: 2018-7-13 09:10 PM

Gundam 版 LOL
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-14 04:23 AM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2018-7-13 20:09 發表

根本個POST 既SUBJECT 已經寫明今個月出.POST 既內文亦有列明日期:《Gundam Battle Operation 2》 (機動戰士高達 激戰任務 2) 宣佈將於 7 月 26 日推出,有繁體中文版。同上集一樣係基本免費遊戲,只要有 PS Plus 就可 ...
唔明白?
我明明用港伏登入去PSN看GBO2頁面,
中文寫明無plus同樣可以多人連線對戰,
到底是我睇錯中文?定日韓文字寫法有不同?樓主會否譯錯?
印像中免費課金遊戲多數無需plus,等人先入坑中伏。
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-14 02:07 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-14 04:23 AM 發表
唔明白?
我明明用港伏登入去PSN看GBO2頁面,
中文寫明無plus同樣可以多人連線對戰,
到底是我睇錯中文?定日韓文字寫法有不同?樓主會否譯錯?
印像中免費課金遊戲多數無需plus,等人先入坑中伏。 ...

唔記得第一代係點既呢?我一直都有PLUS, 反正2百零紋又有一堆免費GAME, 唔算多錢
希望今次隻Gundam 唔會令人失望啦.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-14 04:39 PM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2018-7-14 14:07 發表

唔記得第一代係點既呢?我一直都有PLUS, 反正2百零紋又有一堆免費GAME, 唔算多錢
希望今次隻Gundam 唔會令人失望啦.
估計失望不會像GBO甘出設計圖,呢樣領我課意慾大減。
先行陸戰高達又唔太吸引。
作者: 大斯    時間: 2018-7-14 07:25 PM

依家冇野玩,都會玩gbo2, beta 用狙揸都okay
作者: springwill    時間: 2018-7-15 06:02 AM

呢次醒了,一定玩日服先
作者: getterwing    時間: 2018-7-18 09:50 AM

引用:
原帖由 天地之汶哥 於 2018-7-13 13:31 發表
想試玩DEMO.....但過左

果時個demo每日只開一粒鐘左右, 仲要係非黃金時段.   果時GUNDAM VS都後補一日FULL DAY DEMO, 今次呢隻就冇..... 我完全就唔到D時間, 知道demo日子都冇得玩.
作者: wai0304    時間: 2018-7-18 08:37 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-14 04:39 PM 發表
估計失望不會像GBO甘出設計圖,呢樣領我課意慾大減。
先行陸戰高達又唔太吸引。

我覺得正式版會有一D機做活動機跌圖
唔係咁打好漫無目的
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-18 10:06 PM

引用:
原帖由 wai0304 於 2018-7-18 20:37 發表

我覺得正式版會有一D機做活動機跌圖
唔係咁打好漫無目的
呢樣會有,但要易點入手一定同課金有關。
另外宇宙場真心唔識玩,升沈自轉同C型鎖定目標。
作者: paulyau5532    時間: 2018-7-20 10:35 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-13 06:44 PM 發表
今次好似同樣無寫到要求有PLUS。

好似有明寫冇PLUS都玩到
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-20 01:39 PM

引用:
原帖由 paulyau5532 於 2018-7-20 10:35 發表

好似明明寫冇PLUS都玩到
我理解也是這樣
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-20 06:46 PM

下載主題後使用,切換其中一幅宇宙背景,
看見有部新型吉姆大背包推進器,
想起MK-II好似也是用這個背包的,即有機會出?
但RX-78都早期未知會出幾號機先。
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-21 01:29 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-20 06:46 PM 發表
但RX-78都早期未知會出幾號機先。 ...

遊戲平衡最重要, 之前常有些機體過強.之後不斷上修, 下修各機能力, 對辛苦儲到機體的玩家很不公平 (A機強,辛苦取得A機, 還沒用便被官方改弱了)
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-21 03:07 AM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2018-7-21 01:29 發表

遊戲平衡最重要, 之前常有些機體過強.之後不斷上修, 下修各機能力, 對辛苦儲到機體的玩家很不公平 (A機強,辛苦取得A機, 還沒用便被官方改弱了)
甘GP01強得濟,比官方改弱我氣憤過,但是我未入手前改,開發到又唔識用。
但比神人用還是很勁,有場考試兩部GP01猛人玩全場,我同另外3個只能睇下戲間中執雞。
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-21 04:23 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-21 03:07 AM 發表
甘GP01強得濟,比官方改弱我氣憤過,但是我未入手前改,開發到又唔識用。
但比神人用還是很勁,有場考試兩部GP01猛人玩全場,我同另外3個只能睇下戲間中執雞。 ...

所以一定要做好平衡, 唔好又搞到某D 過強機體滿街行既情況.
作者: 三河武士    時間: 2018-7-21 09:37 PM

想問下會玩ge朋友玩亞服定日服?想買個預購又怕之後少人玩
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-21 10:27 PM

引用:
原帖由 三河武士 於 2018-7-21 21:37 發表
想問下會玩ge朋友玩亞服定日服?想買個預購又怕之後少人玩
今次似是亞洲區合拼在一起,但講找人及花費似相差無幾。
但安全計我選日服,無他因我只有日服有入過錢。
但估計歐美開亞洲帳戶應該都玩到,我第一代都遇過鬼佬。
作者: 三河武士    時間: 2018-7-21 10:45 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-21 10:27 PM 發表
今次似是亞洲區合拼在一起,但講找人及花費似相差無幾。
但安全計我選日服,無他因我只有日服有入過錢。
但估計歐美開亞洲帳戶應該都玩到,我第一代都遇過鬼佬。 ...

我都有諗過開日服, 但亞服課金唔駛買點數卡
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-22 01:36 AM

引用:
原帖由 三河武士 於 2018-7-21 22:45 發表

我都有諗過開日服, 但亞服課金唔駛買點數卡
各人習慣不同,點數卡在於安全,信用卡就比較方便。
作者: wai0304    時間: 2018-7-22 10:30 PM

第一部比人斬得好慘一定係兔仔
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-22 11:49 PM

引用:
原帖由 wai0304 於 2018-7-22 22:30 發表
第一部比人斬得好慘一定係兔仔
明明SML初出時打自護重屈機,好用到我變廢人,之後比天插兄插我唔識走位。
作者: wai0304    時間: 2018-7-23 02:38 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-22 11:49 PM 發表
明明SML初出時打自護重屈機,好用到我變廢人,之後比天插兄插我唔識走位。

遊戲尾期都見過一部高手用
沒記錯應該是無都B位外面訓低
一時沒想到會這樣出現

雖然連邦對於速度慢機體在陣無咩所謂

反觀兔仔就不行了 我試過跟不上 火力不足 自保能力不足 高階場火力太高

只有象霸低速也可在自護方上場
作者: 三河武士    時間: 2018-7-23 09:22 PM

課左聯邦等開服
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-23 10:34 PM

引用:
原帖由 wai0304 於 2018-7-23 02:38 發表

遊戲尾期都見過一部高手用
沒記錯應該是無都B位外面訓低
一時沒想到會這樣出現

雖然連邦對於速度慢機體在陣無咩所謂

反觀兔仔就不行了 我試過跟不上 火力不足 自保能力不足 高階場火力太高

只有象霸低速也可在 ...
早期自護重未成形,大魔或渣坦又大件,連邦超絶火箭砲打停後,
SML訓底加攻掃射,大魔或渣坦基本上死定的。

特別早期第一場地山岳領先,
我只要SML訓底,橫掃拱門,自護都幾難反勝。

兔耳型真心唔覺強,成日都比輕吉伏擊到。

作者: wai0304    時間: 2018-7-23 11:06 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-23 10:34 PM 發表
早期自護重未成形,大魔或渣坦又大件,連邦超絶火箭砲打停後,
SML訓底加攻掃射,大魔或渣坦基本上死定的。

特別早期第一場地山岳領先,
我只要SML訓底,橫掃拱門,自護都幾難反勝。

兔耳型真心唔覺強,成日都比輕吉伏擊到。 ...

兔仔腰炮未改慢之前真係一SET一部

唯一就係驚格囉

但都夠自幹能力
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-24 11:37 AM

現在可以先行預先下載檔案,
容量比第一代初出大了近20倍。
日版這個畫面明顯比較有氣勢。
今次真要看開房如何設定[宇宙真的未識玩],
再考慮投入多少時間。

圖片附件: 20180714051350.jpg (2018-7-24 11:37 AM, 283.66 KB) / 該附件被下載次數 20

圖片附件: 20180724025654.jpg (2018-7-24 11:37 AM, 445.01 KB) / 該附件被下載次數 20

圖片附件: 20180714051532.jpg (2018-7-24 11:37 AM, 328.84 KB) / 該附件被下載次數 19

作者: getterwing    時間: 2018-7-24 11:57 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-20 18:46 發表
但RX-78都早期未知會出幾號機先。 ...

冇見過你果幅圖.

背包最大的吉姆應該係POWERED GM即係力量型吉姆
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-24 12:31 PM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-7-24 11:57 發表

冇見過你果幅圖.

背包最大的吉姆應該係POWERED GM即係力量型吉姆
主題它的出圖隨機,我見過3~4次,
那個宇宙的吉姆用背包明顯是近似MK-II。
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-24 10:21 PM

回覆 63#  getterwing 的帖子

再見到那幅圖,不是吉改或大力吉,

胸部裝甲似藍色,兩邊肩上有飛彈箱。
作者: getterwing    時間: 2018-7-25 10:07 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-24 22:21 發表
回覆 63#  getterwing 的帖子

再見到那幅圖,不是吉改或大力吉,

胸部裝甲似藍色,兩邊肩上有飛彈箱。

下次影相post上來睇睇
作者: 三河武士    時間: 2018-7-25 10:24 PM

就快開服
作者: 三河武士    時間: 2018-7-26 12:26 AM

10抽唔一定有MS, 抽唔抽好?
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 02:51 AM

引用:
原帖由 三河武士 於 2018-7-26 00:26 發表
10抽唔一定有MS, 抽唔抽好?
首次單抽日服雷砲 lv2/港伏hp lv3,十抽是高機率入手妳可以摶下。
太耐無玩退步了,打5場靠隊友才勝出2場達到任務需求。
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 10:20 AM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-7-25 10:07 發表

下次影相post上來睇睇
就是G3後方那一部飛彈箱吉姆,
那個推進器背包同MK-II有點像。

圖片附件: 20180724231507.jpg (2018-7-26 10:20 AM, 1.13 MB) / 該附件被下載次數 21

作者: getterwing    時間: 2018-7-26 10:29 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-26 10:20 發表
就是G3後方那一部飛彈箱吉姆,
那個推進器背包同MK-II有點像。
[attach]11722995[/attach]

呢部係GM-III
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 10:46 AM

這個萬惡機庫將會是日後吸血鬼,
現在每部機都是50分為1的LV起跳,
想用同機全部LV都要加格仔條數好貴。
MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180726010038.jpg
不像GBO第一代,可以隔LV才強化。
MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180726010100.jpg
MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180726010132.jpg

圖片附件: MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180726010038.jpg (2018-7-26 10:46 AM, 775 KB) / 該附件被下載次數 19

圖片附件: MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180726010100.jpg (2018-7-26 10:46 AM, 678.64 KB) / 該附件被下載次數 21

圖片附件: MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180726010132.jpg (2018-7-26 10:46 AM, 605.81 KB) / 該附件被下載次數 22

作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 10:50 AM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-7-26 10:29 發表

呢部係GM-III
我知呢部不是第一代素吉,
所以我才按年份估好快會有MK-II。

今次RX-78我PASS了,
第一代GBO最後一年都比大力吉代替了。
作者: getterwing    時間: 2018-7-26 11:54 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-26 10:50 發表
我知呢部不是第一代素吉,
所以我才按年份估好快會有MK-II。

今次RX-78我PASS了,
第一代GBO最後一年都比大力吉代替了。

唔只mk.II, GM-III直情係ZZ的年代.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 12:20 PM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-7-26 11:54 發表

唔只mk.II, GM-III直情係ZZ的年代.
怪不得RX-78 G3 同側邊部吉姆III在一起,性能相差不多?
作者: asklit    時間: 2018-7-26 01:19 PM

有冇人覺得反格機率大咗?
上格都被反到hihi, 搞到依家行到埋身都唔敢斬住
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 03:07 PM

引用:
原帖由 asklit 於 2018-7-26 13:19 發表
有冇人覺得反格機率大咗?
上格都被反到hihi, 搞到依家行到埋身都唔敢斬住
只少比GBO2測試那個時候高了不少,
唔提高反格率邊個敢用支授機。

今次格鬥改了名叫突擊,唔多習慣。
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-26 03:10 PM

操作不太順暢, 感覺不太好玩...

跳及加速分開了兩個鍵, 好難操控

而且好像沒有了自動LOCK 功能, 手動描對射擊苦手的玩家不太討喜.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 03:34 PM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2018-7-26 15:10 發表
操作不太順暢, 感覺不太好玩...

跳及加速分開了兩個鍵, 好難操控

而且好像沒有了自動LOCK 功能, 手動描對射擊苦手的玩家不太討喜.
網速是有一點問題,特別自由入房等人好耐。

起跳及加速一向分開了兩個鍵,新手是難操控,
改用回第一代GBO的C型操作,不論MS及人仔操作感覺非常好。
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-26 03:49 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-26 03:34 PM 發表

改用回第一代GBO的C型操作,不論MS及人仔操作感覺非常好。 ...

問題是很難描準..對於不喜歡射擊系的玩家來說很難玩.試了宇宙關, 轉到頭暈也找不到敵人.
起跳要儲力, 拿鈉不好的話連跳走也有困難.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 04:02 PM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2018-7-26 15:49 發表

問題是很難描準..對於不喜歡射擊系的玩家來說很難玩.試了宇宙關, 轉到頭暈也找不到敵人.
起跳要儲力, 拿鈉不好的話連跳走也有困難.
放心,我玩開第一代的,今次新加宇宙同樣唔識玩,
可以玩自由演習場,唔計分及報酬少,可以專心練習吓。

明天我貼上操控設定給妳參考。
作者: 殘光    時間: 2018-7-26 05:12 PM

個伺服器可以話係智障
係極度果隻
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 05:55 PM

引用:
原帖由 殘光 於 2018-7-26 17:12 發表
個伺服器可以話係智障
係極度果隻
妳是指快速隨機入房等人好耐,
同迫人玩分級戰收抽奬卷等人同樣耐,重要老手玩死新手,
新手開始未邊有齊分機[200/300]。
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-26 06:15 PM

玩左陣, 唔知做乜就俾人射爆左了.

小地圖有無得睇全體位置, 而唔係局部放大?

成日都唔知邊度打緊.

遇敵時手忙腳亂, 成日都描唔到.

我估真係要玩開FPS 既玩家先玩得好.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 07:37 PM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2018-7-26 18:15 發表
玩左陣, 唔知做乜就俾人射爆左了.

小地圖有無得睇全體位置, 而唔係局部放大?

成日都唔知邊度打緊.

遇敵時手忙腳亂, 成日都描唔到.

我估真係要玩開FPS 既玩家先玩得好. ...
我玩開第一代GBO也是這樣的小地圖,
同一般一戰二戰場景設定差不多,
未必有全景雷達或放大少縮雷達。

原本高達就設定因粒子下影響到雷達,
場地其實還有設定砲塔,這個射程很遠的。
作者: getterwing    時間: 2018-7-26 08:22 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-26 12:20 發表 怪不得RX-78 G3 同側邊部吉姆III在一起,性能相差不多?

GM III性能勁過元祖一個世代有多
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 09:09 PM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-7-26 20:22 發表

GM III性能勁過元祖一個世代有多
有冇人抽到原祖RX-78是否同樣300分。

部GM III咪要成400分起跳,看來1000分的皇牌場不會是夢了。
作者: M78星雲    時間: 2018-7-26 09:21 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-26 03:34 PM 發表

改用回第一代GBO的C型操作,不論MS及人仔操作感覺非常好。 ...

大大您好, 我係初代玩家, 只記得C型操作先可以 S 型移動, 但唔記得點改.可以分享下嗎? 唔想練壞手勢...
作者: 三河武士    時間: 2018-7-26 10:07 PM

我到依家都玩唔到一場, 成日斷線, 插LAN都係
作者: 殘光    時間: 2018-7-26 10:43 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-26 05:55 PM 發表
妳是指快速隨機入房等人好耐,
同迫人玩分級戰收抽奬卷等人同樣耐,重要老手玩死新手,
新手開始未邊有齊分機[200/300]。

抽獎券??
係邊度拎
我事前登錄拎部陸高
冇玩幾年照樣1穿3
但個垃圾伺服器
仲衰過以前
睇見就唔想玩
笨大錢就識收,永遠唔做野
作者: 蝶飛龍    時間: 2018-7-26 10:59 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-26 07:37 PM 發表
我玩開第一代GBO也是這樣的小地圖,
同一般一戰二戰場景設定差不多,
未必有全景雷達或放大少縮雷達。

原本高達就設定因粒子下影響到雷達,
場地其實還有設定砲塔,這個射程很遠的。 ...

我想問FPS 苦手有無其他辦法幫助瞄準? 現在根本是個活靶
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 11:21 PM

引用:
原帖由 殘光 於 2018-7-26 22:43 發表

抽獎券??
係邊度拎
我事前登錄拎部陸高
冇玩幾年照樣1穿3
但個垃圾伺服器
仲衰過以前
睇見就唔想玩
笨大錢就識收,永遠唔做野
卷我都無見過。

我都按三角鍵,看每天任務有何報酬[通常每期不同的],
走去單眼老每天收報酬算了。

我每天收3金幣好了,下期無甘好死送甘多錢吧。
貨幣我就直接買嘢先。
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 11:24 PM

引用:
原帖由 M78星雲 於 2018-7-26 21:21 發表

大大您好, 我係初代玩家, 只記得C型操作先可以 S 型移動, 但唔記得點改.可以分享下嗎? 唔想練壞手勢...
我都唔太記得只是手動改,明天才能上圖給妳看。

死人PS4唔比人直接修圖同直接上傳圖片到一般網站。
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-26 11:26 PM

引用:
原帖由 蝶飛龍 於 2018-7-26 22:59 發表

我想問FPS 苦手有無其他辦法幫助瞄準? 現在根本是個活靶
一般入門我都是玩豆同火箭砲,光槍太高手向,我唔識玩。
我週未週日都要演習場重練身手。
作者: AC20021111    時間: 2018-7-27 09:38 AM

今次尼集會唔會好似之前咁又要等好耐先開到片?
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-27 09:40 AM

我習慣人仔同MS用相近操作,
上升同下降可以按個人習慣對調!
MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180727090537.jpg

MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180727090524.jpg

圖片附件: MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180727090537.jpg (2018-7-27 09:40 AM, 523.3 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180727090524.jpg (2018-7-27 09:40 AM, 857.68 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-27 09:46 AM

引用:
原帖由 AC20021111 於 2018-7-27 09:38 發表
今次尼集會唔會好似之前咁又要等好耐先開到片?

因網絡問題笨大做得不完善,等人唔算快要3分鐘以上。

加上不能純開私房,
入隊又不能選陣營白痴設定。
MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180727091213.jpg
即全亞洲區的人服只能日日大亂鬥,無得選國家隊[全隊同一色]。

圖片附件: MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2_20180727091213.jpg (2018-7-27 09:46 AM, 612.3 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: getterwing    時間: 2018-7-27 09:49 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-27 09:46 發表

因網絡問題笨大做得不完善,等人唔算快要3分鐘以上。

加上不能純開私房,
入隊又不能選陣營白痴設定。

可能怕你一堆人全部自己友, 然後不斷洗軍階同獎勵.
作者: getterwing    時間: 2018-7-27 09:55 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-7-26 21:09 發表
有冇人抽到原祖RX-78是否同樣300分。

部GM III咪要成400分起跳,看來1000分的皇牌場不會是夢了。

GM III強過RX-78, 呢D只係睇番機體性能設定, 遊戲內的表現好可能(亦應該係)完全唔同, 否則舊渣同吉吉呢D機係完全冇得打.

好似當年街機vs系列果Z Gundam, 機體性能比較接近原著設定, 即係1年戰爭機體改到好似紙紮+BB彈咁, 即係叫人唔好用....所以後來Z Gundam DX又tune番比較似樣D的強度.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-7-27 10:27 AM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-7-27 09:55 發表

GM III強過RX-78, 呢D只係睇番機體性能設定, 遊戲內的表現好可能(亦應該係)完全唔同, 否則舊渣同吉吉呢D機係完全冇得打.

好似當年街機vs系列果Z Gundam, 機體性能比較接近原著設定, 即係1年戰爭機體改到好似紙紮 ...
開局我貪平見 舊渣古I LV1都可以即買火箭砲,
結果焗去玩200/300分而對家高LV機,
結果把我打成渣子。

開局自護明顯好一點,300分場可以用250渣古II 改[幾好用],
300分場連邦無做先行的連陸高都無得用。