標題: [教學] PlayStation®4【Q & A】 [打印本頁]

作者: LKCX    時間: 2013-2-21 12:58 PM     標題: PlayStation®4【Q & A】

[table=45%,silver]
Q & A

[最後更新: 2013-11-08] (Ver.1.20)
-轉載請註明出處及網址-
-部分答案內容參考自SECH新聞稿-
-內容如有錯漏,請提供更正-
-如有問題,歡迎提出-
-如覺得內容有用,請僅記把本主題加熱或俾個Like-

【主機篇】

[Q:] PS4的主機外型及顏色是如何?
[A:] 於11/06/2013中的SONY E3發佈會已公佈主機外型,顏色為黑色

[Q:] PS4會否支援PlayStation®Vita?
[A:] 基本上除了特定遊戲,其他大部分PS4遊戲也可以透過Remote Play在PlayStation®Vita遊玩,而不需額外購買/付款

[Q:] PS4支援4K解像度嗎?
[A:] 遊戲目前沒有支援4K的計劃,而4K的視頻電影就可以支援。

[Q:] PS4的待機狀態有何作用?
[A:] 此狀態下以省電狀態待命,當你再啟動,即可迅速回到先前狀態,讓你可立刻繼續遊玩。

[Q:] PS4的雲端技術是什麼?
[A:] 簡單點說,就是只需透過網絡,就可以直接玩遊戲,無須再下載或受容量限制。

[Q:] PS4隨機會附送耳機麥克風組嗎?
[A:] 會,已確定每部PS4會附送耳機麥克風組。

[Q:] PS4支援無線連接嗎?
[A:] PS4支援IEEE 802.11 b/g/n的無線連接。

【銷售篇】

[Q:] PS4各地區發售日是何時?
[A:] 各地區發售日如下:香港-2013/12/17美國-2013/11/15
歐洲-2013/11/29
日本-2014/02/22

[Q:] 行貨PS4在香港何時發售?
[A:] (SCEJA) 2013/11/07 宣佈PlayStation®4 (PS4™ ) (CUH-1000A 系列)主機將於2013年12月17日在香港發售。

[Q:] PS4的建議售價是什麼?
[A:] 美國US$399,日本41,979円(税込),香港行貨建議價$3380。

【遊戲篇】

[Q:] PS4的遊戲會否分區碼?
[A:] PS4與PS3相同,遊戲無分區碟。

[Q:] PS4可以支援PS1/PS2/PS3的碟版遊戲嗎?
[A:] 不支援,但SONY會在未來透過雲端技術,支援一部分舊有的遊戲。

[Q:] PS4可否玩PS3的[BD版/PSN遊戲]?
[A:] 不可以,因為PS4的架構與PS3是完全不同。

[Q:] PS4的遊戲會以什麼媒體發行?
[A:] 所有遊戲都會有PSN版,而BD版也會同步上市。(但同樣會有PSN專用遊戲)

[Q:] PS4的遊戲會否同步發售PS3版?
[A:] 初期或會有部分遊戲同步發售PS3版,但亦有只發售PS4版的遊戲。

[Q:] PS4是否支援遊戲獎盃系統?
[A:] 支援獎盃,另外PS4同樣承繼PS3/PSV你的PSN帳戶。

[Q:] PS4是否支援跨遊戲語音交談?
[A:] 好友同為PS4平台下,就可以實現跨遊戲背景語音交談。

【手掣篇】

[Q:] DUALSHOCK®4功能上比DUALSHOCK®3有什麼分別?
[A:] DUALSHOCK®4新增的功能/裝置如下:
新增了立體聲耳機/麥克風連接端
OPTIONS按鈕代替了“SELECT按鈕”與“START按鈕”
重新設計了控制器上方的L2/R2按鈕
提升了左/右操作桿回歸置中的精確度
新增了SHARE(分享)按鈕
兩點感應式觸碰板
內建喇叭(單聲道)
手掣前端新增能顯示各種色彩的3色LED光條。

[Q:] PS4會否支援DUALSHOCK®3?
[A:] 不支援,PS4只支援新一代手掣DUALSHOCK®4。

[Q:] PS4會否支援PS3的PlayStation®Move?
[A:] 支援,但需配合PlayStation®4 的專用 Eye攝影機。

[Q:] DUALSHOCK®4上的SHARE(分享)按鈕有何作用?
[A:] 按下按鈕,即可將幾分鐘前所遊玩的遊戲畫面以動畫或螢幕截圖的形式上傳分享。

[Q:] DUALSHOCK®4可否用USB充電?
[A:] 可以的,除了用專用裝置充電外,亦同樣支援使用USB充電。

【網絡篇】

[Q:] PS4的網戰是否仍是免費?
[A:] PS4大部分遊戲網戰須加入為PlayStation®Plus會員(由遊戲廠商自行決定)。

[Q:] 同一遊戲,PS4玩家可否與PS3玩家連線對戰?
[A:] 理論上可行,但目前未有最終定案或公佈。

[/td][/tr][/table]

作者: 葉綠素仔仔    時間: 2013-3-3 08:48 AM     標題: Q & A

好友同為PS4平台下,就可以實現跨遊戲背景語音交談。
終於有友機e個功能好好

簡單點說,就是只需透過網絡,就可以直接玩遊戲,無須再下載或受容量限制。

姐係唔洗下載就有得玩,唔知會唔會有得交月費就可以玩哂所以game
作者: LKCX    時間: 2013-6-13 12:40 AM

已按E3 2013消息更新了內容
作者: hayashi2013    時間: 2013-6-23 09:50 PM

PS4 CAMERA有咩用呀
作者: LKCX    時間: 2013-6-24 10:59 AM

引用:
原帖由 hayashi2013 於 2013-6-23 09:50 PM 發表
PS4 CAMERA有咩用呀

體感,視像..
作者: 169476    時間: 2013-7-29 01:31 AM

想問下ps4會吳會有WIFI or 其他無線上裝工能?
作者: LKCX    時間: 2013-7-31 01:18 AM

引用:
原帖由 169476 於 2013-7-29 01:31 AM 發表
想問下ps4會吳會有WIFI or 其他無線上裝工能?

PS4支援IEEE 802.11 b/g/n的無線連接。
作者: 169476    時間: 2013-8-20 03:54 PM

請問水貨系香港洗吳洗外加火牛?
作者: LKCX    時間: 2013-8-22 02:53 AM

引用:
原帖由 169476 於 2013-8-20 03:54 PM 發表
請問水貨系香港洗吳洗外加火牛?

這個需要發售後才清楚
作者: ltgt    時間: 2013-8-24 11:11 AM

版主, 我想問下你一樣野
我宜家係用電腦mon 打機既, 但我見到ps4 冇左av output, 得hdmi 同 Digital Optical output
咁點先可以轉返 3.5mm headphone jack or 紅白線 ?

Thank you
作者: LKCX    時間: 2013-8-24 12:49 PM

引用:
原帖由 ltgt 於 2013-8-24 11:11 AM 發表
版主, 我想問下你一樣野
我宜家係用電腦mon 打機既, 但我見到ps4 冇左av output, 得hdmi 同 Digital Optical output
咁點先可以轉返 3.5mm headphone jack or 紅白線 ?

Thank you

[放大 ↓]

真的沒有了AV Output
那我相信不會支援HMDI/DVI 以外的輸出了
鼓勵大家要進入HD時代

作者: CWCHIUHK    時間: 2013-8-28 04:39 AM

PS4同樣承繼PS3/PSV你的PSN帳戶,是不是可用PS3的帳戶在PS4登入?當用此帳戶在PS4玩遊戲時便顯示PS4的獎杯,而當用此帳戶在PS3玩遊戲時便顯示PS3的獎杯?
作者: LKCX    時間: 2013-8-29 02:07 AM

PS4同樣承繼PS3/PSV你的PSN帳戶,是不是可用PS3的帳戶在PS4登入?
--->當然是

當用此帳戶在PS4玩遊戲時便顯示PS4的獎杯,而當用此帳戶在PS3玩遊戲時便顯示PS3的獎杯?
--->正常應該可以睇哂[PSV+PS3+PS4]的獎盃
因為在PSV都可以睇自己帳戶PS3的獎盃,相反也可以
當然,此功能可能唔係一出就有...
作者: 滿月新月    時間: 2013-9-9 10:25 PM

版主,我想請問係咪到而家呢一刻都未有香港行貨PS4嘅發售日消息?雖然我睇到上面d Q&A都係話未有消息,但可能好耐無update,所以問問,thx

日本都公佈咗PS4下年2月22號出,同日仲有好多game出,如龍 維新,真三國無雙7猛將傳,COD GHOST...睇怕香港都遲過日本㗎喇,香港SONY乜都慢9條街,最重要係,亞洲一定係日本最先出...
作者: LKCX    時間: 2013-9-10 02:52 AM

引用:
原帖由 滿月新月 於 2013-9-9 10:25 PM 發表
版主,我想請問係咪到而家呢一刻都未有香港行貨PS4嘅發售日消息?雖然我睇到上面d Q&A都係話未有消息,但可能好耐無update,所以問問,thx

日本都公佈咗PS4下年2月22號出,同日仲有好多game出,如龍 維新,真 ...

直至現在一刻
亞洲除了日本
其他亞洲地區也未有發售日消息

作者: s1d    時間: 2013-10-22 12:56 AM

想問下如果買ps4香港行貨既話,係咪日同美既GAME都玩到??我意思係好似3NS個D咁,版本問題
作者: LKCX    時間: 2013-10-23 10:49 AM

引用:
原帖由 s1d 於 2013-10-22 12:56 AM 發表
想問下如果買ps4香港行貨既話,係咪日同美既GAME都玩到??我意思係好似3NS個D咁,版本問題

情況如同PS3
這方便不用擔心
作者: s1d    時間: 2013-10-24 12:53 AM     標題: 回覆 17# LKCX 的帖子

其實我無PS3,我諗住買黎比人
所以不太清楚,即係都玩到?
作者: LKCX    時間: 2013-10-24 11:22 AM

引用:
原帖由 s1d 於 2013-10-24 12:53 AM 發表
玩到的
作者: 粉色暴力熊    時間: 2013-10-24 06:54 PM

版主,我想問下,PS3嘅PSN  acc可唔可以係PS4度用?我唔係PSN+會員。。。

作者: LKCX    時間: 2013-10-26 12:09 AM

引用:
原帖由 粉色暴力熊 於 2013-10-24 06:54 PM 發表
版主,我想問下,PS3嘅PSN  acc可唔可以係PS4度用?我唔係PSN+會員。。。

可以
不過要玩online就要Join Puls
作者: ktp21371    時間: 2013-10-27 09:27 PM

引用:
原帖由 LKCX 於 2013-10-26 12:09 AM 發表

可以
不過要玩online就要Join Puls
係咪已經確認左要Join Plus先玩得online..?
唔可以好似PS3咁入PSN就得..?
咁既話真係要哂好多錢..
作者: LKCX    時間: 2013-10-29 01:45 AM

引用:
原帖由 ktp21371 於 2013-10-27 09:27 PM 發表
係咪已經確認左要Join Plus先玩得online..?
唔可以好似PS3咁入PSN就得..?
咁既話真係要哂好多錢..

Yes
作者: 白彗星~    時間: 2013-11-1 03:24 PM

美國US$399,日本41,979円(税込),

價錢2邊差咁多-,-
作者: kenney823    時間: 2013-11-7 03:06 PM

我個FD話ps4 上網要交月費
係唔係真ge?
作者: LKCX    時間: 2013-11-8 12:53 AM

引用:
原帖由 kenney823 於 2013-11-7 03:06 PM 發表
我個FD話ps4 上網要交月費
係唔係真ge?

對,必須Join PS Plus才可online play
作者: calkyo    時間: 2013-11-8 06:15 PM

引用:
原帖由 s1d 於 2013-10-24 12:53 AM 發表

唔好意思.. 咁即係美版機都玩到曰文game??
作者: sexwar    時間: 2013-11-8 06:34 PM

小弟係PS新玩家, 請教LKCX C-Hing:

Q1. 投先起PS白金店訂PS4, 佢話會有積分, 定時email通知可換D乜, 咁D積分係唔係間間PS白金店都用得呢?

Q2. 我到時裸機果陣再買 game, 會送1年延長保養服務, 咁總共兩年+90日保養服務, 唔知夠唔夠?  需唔需要: "主機購買日起一個月內購買1年延長保養服務。現你只需付出HK$138的優惠價錢"  咁過左一個月買係貴幾多?

thx very much
作者: roberthan    時間: 2013-11-8 09:00 PM

Hong kong 買机,打去加拿大可用嗎? Thanks

作者: LKCX    時間: 2013-11-9 12:36 AM

引用:
原帖由 sexwar 於 2013-11-8 06:34 PM 發表
小弟係PS新玩家, 請教LKCX C-Hing:

Q1. 投先起PS白金店訂PS4, 佢話會有積分, 定時email通知可換D乜, 咁D積分係唔係間間PS白金店都用得呢?

Q2. 我到時裸機果陣再買 game, 會送1年延長保養服務, 咁總共兩年+90日 ...

Q1. 不清楚,可以致電該店查詢
Q2: 未確定PS4是否可以+90DDays,
1年延長保養服務並未適用於PS4(好似未確定)

作者: LKCX    時間: 2013-11-9 12:40 AM

引用:
原帖由 roberthan 於 2013-11-8 09:00 PM 發表
Hong kong 買机,打去加拿大可用嗎? Thanks

打去?定帶去?
只要連接合適電壓就可以~
作者: chowmanho1    時間: 2013-11-9 10:34 AM

不好意思,想問一下game save的問題,不知道在這裡問可不可以
ps3版無雙7已經全破了,ps3版的save可以繼承到ps4的無雙7with猛將伝嗎?是不是所有的關卡,武器等等都應該不用再打?
作者: WD400    時間: 2013-11-11 10:30 PM

我想問無高清電視咪玩5到ps4有無hdmi轉av 呢d轉駁線thx

作者: kingnaha    時間: 2013-11-11 11:08 PM

PS4會支援music unlimited嗎?

作者: DarreN0608    時間: 2013-11-12 02:52 PM

終極版常見問題集 for 香港
http://blog.asia.playstation.com/community/hk/cht/games/ps4/blog/2013/11/11/playstation-4-終極版常見問題集-for-香港

*吉田都表示左更換ps4硬碟唔會失去保養
http://www.playstationlifestyle.net/2013/11/08/shuhei-yoshida-on-ps4-overheating-supporting-the-ps3-for-a-long-time-after-ps4-launch-play-memories-not-at-ps4-launch/

*Mark Cerny對ps嘅影響去台灣ps4版睇一篇文章 : 一位天才開發者,造就煥然一新的索尼

作者: webman2    時間: 2013-11-12 04:12 PM     標題: DUALSHOCK®4會否支援PS3?

DUALSHOCK®4會否支援PS3?

thx
作者: DarreN0608    時間: 2013-11-12 08:10 PM

引用:
原帖由 webman2 於 2013-11-12 04:12 PM 發表

thx

可以,但必須連住線玩
http://www.ign.com/articles/2013/10/22/dualshock-4-will-work-with-ps3-in-limited-capacity

作者: kingnaha    時間: 2013-11-12 10:13 PM

引用:
原帖由 DarreN0608 於 2013-11-12 02:52 PM 發表 終極版常見問題集 for 香港http://blog.asia.playstation.com/community/hk/cht/games/ps4/blog/2013/11/11/playstation-4-%E7%B5%82%E6%A5%B5%E7%89%88%E5%B8%B8%E8%A6%8B%E5%95%8F%E9%A1%8C%E9%9B%86-for-%E9%A6 ...
Thanks師兄,好清楚

作者: LKCX    時間: 2013-11-13 12:23 AM

引用:
原帖由 webman2 於 2013-11-12 04:12 PM 發表

thx

補充:部分遊戲不支援
例如:GTA V
作者: LKCX    時間: 2013-11-13 12:25 AM

引用:
原帖由 WD400 於 2013-11-11 10:30 PM 發表
我想問無高清電視咪玩5到ps4有無hdmi轉av 呢d轉駁線thx

係,PS4只支援HDMI輸入
沒有你提及的轉插
閣下係時候換機了...
作者: webman2    時間: 2013-11-13 12:01 PM     標題: 回覆 39# LKCX 的帖子

Thanks師兄們!

DUALSHOCK®4 可否用DUALSHOCK®3 Cable 插入PS4?
作者: LKCX    時間: 2013-11-14 11:59 PM

引用:
原帖由 webman2 於 2013-11-13 12:01 PM 發表
Thanks師兄們!

DUALSHOCK®4 可否用DUALSHOCK®3 Cable 插入PS4?

條線不同的
作者: kingnaha    時間: 2013-11-15 05:12 PM

版主可考慮下開個PSN ID報到區,到17號多d師兄上ps4介面交流(純粹個人意見,不喜各位勿插)。

作者: LKCX    時間: 2013-11-16 12:46 AM

引用:
原帖由 kingnaha 於 2013-11-15 05:12 PM 發表
版主可考慮下開個PSN ID報到區,到17號多d師兄上ps4介面交流(純粹個人意見,不喜各位勿插)。

都係等大家入手左先留PSN ID較好
免Add左一些非買家~
作者: LKCX    時間: 2013-11-16 01:06 AM

引用:
原帖由 kingnaha 於 2013-11-11 11:08 PM 發表
PS4會支援music unlimited嗎?

作者: kingnaha    時間: 2013-11-16 01:36 AM     標題: 回覆45 #的帖子

謝版主

作者: kingnaha    時間: 2013-11-21 09:45 PM

請問日本出之前仲有無game出?

作者: samjoephy    時間: 2013-12-2 05:03 PM

請問版主雲端技術玩PS3遊戲,是否就算我已有該隻遊戲,亦要重新購買雲端版嗎?
作者: samjoephy    時間: 2013-12-2 05:20 PM

引用:
原帖由 WD400 於 2013-11-11 10:30 PM 發表

在幾年前剛開始有高清電視時曾經有出過,但當時都要成千蚊一部。而現時一部平的42"電視2千樓下有交易,與其浪費金錢買轉插器,不如買部高清來得有著數~ 但如果ching堅持要用轉插器,不妨落去鴨寮街or廟街的舊式電器舗睇睇,可能重搵得到~
作者: kingnaha    時間: 2013-12-5 04:26 PM

仲有12日就出,到而家D game仲未有定價。。。

作者: dielovewing    時間: 2013-12-5 04:56 PM

引用:
原帖由 kingnaha 於 2013-12-5 04:26 PM 發表 仲有12日就出,到而家D game仲未有定價。。。
其實我只係為左隻2k14...
mk賣緊358...已經入定...
同訂左無雙版

作者: kingnaha    時間: 2013-12-5 05:08 PM     標題: 回覆51 #的帖子

$358咁平??正喎,我都想入2k14一陣出188睇下幾銀先。

作者: dielovewing    時間: 2013-12-5 05:43 PM

引用:
原帖由 kingnaha 於 2013-12-5 05:08 PM 發表 $358咁平??正喎,我都想入2k14一陣出188睇下幾銀先。
我都是睇呢個區d ching講的,
所以出左信和睇,最平是電梯上果間電氣xx...應該是水貨啦!
不過應該都會有中文的,因有ching試左水機玩2k14都出到中文...
所以入定冇死

作者: kingnaha    時間: 2013-12-6 04:19 PM     標題: 回覆53 #的帖子

已入,唔該哂師兄

作者: dielovewing    時間: 2013-12-6 06:15 PM

引用:
原帖由 kingnaha 於 2013-12-6 04:19 PM 發表 已入,唔該哂師兄
我覺得呢個價一定平過到時行版。。。

作者: LKCX    時間: 2013-12-8 02:15 AM

引用:
原帖由 samjoephy 於 2013-12-2 05:03 PM 發表
請問版主雲端技術玩PS3遊戲,是否就算我已有該隻遊戲,亦要重新購買雲端版嗎?

詳情有待公佈
作者: 粉色暴力熊    時間: 2013-12-12 01:48 PM

版主。。想問下17號當日,有無公布過有行貨版嘅手製買?如果無係咪得美版手製買?同埋買手製會唔會有條耳筒線?

作者: LKCX    時間: 2013-12-14 01:25 AM

引用:
原帖由 粉色暴力熊 於 2013-12-12 01:48 PM 發表
版主。。想問下17號當日,有無公布過有行貨版嘅手製買?

DUALSHOCK®4 (黑/紅/藍色)
行貨建議售價 : $468

17/12/2013

引用:
原帖由 粉色暴力熊 於 2013-12-12 01:48 PM 發表
同埋買手製會唔會有條耳筒線?

無線送
作者: kingnaha    時間: 2013-12-15 02:59 AM

版主用唔用到music unlimited?

作者: kingnaha    時間: 2013-12-15 07:17 PM

其實送多一年保,登記保養時點做呢?

作者: LKCX    時間: 2013-12-16 01:25 AM

引用:
原帖由 kingnaha 於 2013-12-15 02:59 AM 發表
版主用唔用到music unlimited?

不對應

引用:
原帖由 kingnaha 於 2013-12-15 07:17 PM 發表
其實送多一年保,登記保養時點做呢?

有待公佈
作者: kingnaha    時間: 2013-12-16 02:48 AM     標題: 回覆61 #的帖子

Thanks for reply.

作者: pigha    時間: 2013-12-16 03:55 PM

想請問下今次ps4是不是需要高網速來線上遊戲, 因為我用緊的是pccw最便的plan不知會否影響?
作者: kingnaha    時間: 2013-12-16 05:26 PM

版主你部機可以平放嗎?同埋後面D風熱唔熱?

作者: LKCX    時間: 2013-12-17 01:56 AM

引用:
原帖由 pigha 於 2013-12-16 03:55 PM 發表
想請問下今次ps4是不是需要高網速來線上遊戲, 因為我用緊的是pccw最便的plan不知會否影響?

同PS3要求相同
沒有指明要很高要求
作者: LKCX    時間: 2013-12-17 01:59 AM

引用:
原帖由 kingnaha 於 2013-12-16 05:26 PM 發表
版主你部機可以平放嗎?同埋後面D風熱唔熱?

平放的,散熱很好,不用擔心
預留足夠散熱空間就可以
作者: donpong    時間: 2013-12-17 08:05 AM

請問Psvita可唔可以喺雙打時當手制用呢?

作者: pigha    時間: 2013-12-17 09:17 AM     標題: 回覆 65# LKCX 的帖子

Thx for reply
可以安心考濾入手~
作者: LKCX    時間: 2013-12-17 10:24 AM

引用:
原帖由 donpong 於 2013-12-17 08:05 AM 發表
請問Psvita可唔可以喺雙打時當手制用呢?

不可以
作者: lau74    時間: 2013-12-17 03:01 PM

作者: t.d.k.    時間: 2013-12-17 04:18 PM

想問一下行PS貨4係咪唔對應日版PSN acc 呢 ?
因為我 log in 之後入唔到 PS Store
唔知有無人同我一樣情況 thx ~

圖片附件: 903239_10201453987773598_988575572_o.jpg (2013-12-17 06:11 PM, 47.38 KB) / 該附件被下載次數 106

作者: Frank233    時間: 2013-12-17 08:14 PM

想請問點先知遊戲已完整安裝?
例如killzone,第一次入光碟後數分鐘係硬碟已顯示39Gb,完整安裝應該冇可能咁快
作者: sexwar    時間: 2013-12-18 12:53 AM

入左 code 後, 點 check 到自己個 a/c 係 playstation PLUS 同保養期呢? thx

作者: LKCX    時間: 2013-12-18 12:53 AM

引用:
原帖由 lau74 於 2013-12-17 03:01 PM 發表
請問點樣登記多一年保養?

收據上有個code,俾你登記保用時入

建議7天後才登記
http://asia.playstation.com/hk/cht/support/registration
因為7天有壞可換新
最遲要30天內登記
作者: LKCX    時間: 2013-12-18 12:58 AM

引用:
原帖由 sexwar 於 2013-12-18 12:53 AM 發表
入左 code 後, 點 check 到自己個 a/c 係 playstation PLUS 同保養期呢? thx

個人資料自己PSN ID旁有PLUS Logo

引用:
原帖由 Frank233 於 2013-12-17 08:14 PM 發表
想請問點先知遊戲已完整安裝?
例如killzone,第一次入光碟後數分鐘係硬碟已顯示39Gb,完整安裝應該冇可能咁快

Killzone支援背景下載,第一次入光碟後數分鐘已可玩
之後自動背景下載,下一次入Game沒有提示已代表完全安裝
作者: LKCX    時間: 2013-12-18 01:00 AM

引用:
原帖由 t.d.k. 於 2013-12-17 04:18 PM 發表
想問一下行PS貨4係咪唔對應日版PSN acc 呢 ?
因為我 log in 之後入唔到 PS Store
唔知有無人同我一樣情況 thx ~

行PS4支援任何地區PSN
日本未發售PS4
所以PS Store才未開放
等2014/02/22吧...
作者: sexwar    時間: 2013-12-18 01:02 AM

請問點 install game? thx
作者: LKCX    時間: 2013-12-18 01:36 AM

引用:
原帖由 sexwar 於 2013-12-18 01:02 AM 發表
請問點 install game? thx

入Game之後自動的
作者: number2fans    時間: 2013-12-18 12:26 PM     標題: 回覆 76# LKCX 的帖子

Hi page master,

i can log in ps store but i think it is for US cuz found marked in USD
and i tried to in put the code for 12+3 PS plus but not success, is it need to wait till after Japan launched the PS4?
do you know where and how to register the 1 year extra warranty?  As the code is more than 12 digits

thank you!!
作者: alan611    時間: 2013-12-18 12:33 PM

想問問PS4 game裝完自己部主机後,可否再裝另一部主机呢?

作者: ar_yu15    時間: 2013-12-18 12:39 PM

我部電腦有hdmi但冇内置speaker, 之前ps3仲可以用av轉3.5mm頭接speaker, 依家點算?

作者: t.d.k.    時間: 2013-12-18 03:28 PM

引用:
原帖由 LKCX 於 2013-12-18 01:00 發表

行PS4支援任何地區PSN
日本未發售PS4
所以PS Store才未開放
等2014/02/22吧...

唔該哂 ^^
作者: MARionc    時間: 2013-12-18 04:56 PM

作者: Frank233    時間: 2013-12-18 08:12 PM

引用:
原帖由 LKCX 於 2013-12-18 12:58 AM 發表

個人資料自己PSN ID旁有PLUS Logo

Killzone支援背景下載,第一次入光碟後數分鐘已可玩
之後自動背景下載,下一次入Game沒有提示已代表完全安裝

感謝回覆
我上網查過知道PS4依個Playgo系統,可以先安裝必要資料就開始遊玩,再背景完整安裝係好事,但個人覺得依方面官方說明唔清楚,主機內建說明更加係冇提到
例如背景安裝時冇提示,背景安裝時退出遊戲又有冇問題呢?下次入碟會跟番上次安裝進度?同埋希望完整安裝完成後會通知用家
作者: sexwar    時間: 2013-12-18 09:17 PM

請問點睇到個手制淨番幾多電呢? thx
作者: LKCX    時間: 2013-12-19 12:05 AM

引用:
原帖由 sexwar 於 2013-12-18 09:17 PM 發表
請問點睇到個手制淨番幾多電呢? thx

長按「PS鍵」

引用:
原帖由 Frank233 於 2013-12-18 08:12 PM 發表
例如背景安裝時冇提示,背景安裝時退出遊戲又有冇問題呢?下次入碟會跟番上次安裝進度?同埋希望完整安裝完成後會通知用家

那就不太清楚

引用:
原帖由 ar_yu15 於 2013-12-18 12:39 PM 發表
我部電腦有hdmi但冇内置speaker, 之前ps3仲可以用av轉3.5mm頭接speaker, 依家點算?

用手掣插耳筒出聲

作者: LKCX    時間: 2013-12-19 12:15 AM

引用:
原帖由 number2fans 於 2013-12-18 12:26 PM 發表
Hi page master,

i can log in ps store but i think it is for US cuz found marked in USD
and i tried to in put the code for 12+3 PS plus but not success, is it need to wait till after Japan launched ...

入Code要去返相關地區既PSN帳戶
一部PS4可申請多個不同地區既PSN帳戶

PS4保用登記:
http://asia.playstation.com/hk/cht/support/registration
作者: Gmawu    時間: 2013-12-19 01:05 AM

fifa server 同ps3 連到嗎?

作者: kenngfai    時間: 2013-12-19 10:02 AM

樓主,請問用三星耳機可否當埋咪用?

作者: number2fans    時間: 2013-12-19 11:24 AM

引用:
原帖由 LKCX 於 2013-12-19 12:15 AM 發表

入Code要去返相關地區既PSN帳戶
一部PS4可申請多個不同地區既PSN帳戶

PS4保用登記:

thank you page master,

mean my psn account is us area?! how can i check my psn is related to what area?  as supposed i applied and can log in the psn in hk...it should be
hk not usa....

thanks for your help again!!!
作者: roccomagic    時間: 2013-12-19 01:24 PM     標題: 版主

有冇師兄知道怎樣del PSN戶口,找了很久,找不到 拜託!
作者: number2fans    時間: 2013-12-19 05:18 PM

引用:
原帖由 roccomagic 於 2013-12-19 01:24 PM 發表
有冇師兄知道怎樣del PSN戶口,找了很久,找不到 拜託!

found on psn, but not sure is it work.....

How to Deactivate a PlayStationR4 System You can only deactivate your PlayStationR4 system directly from the system itself.
作者: number2fans    時間: 2013-12-19 05:21 PM

引用:
原帖由 number2fans 於 2013-12-19 11:24 AM 發表

mean my psn account is us area?! how can i check my psn is related to what area?  as supposed i applied and can log in the psn in hk...it should be

thank ...

no bother la, i found my psn account is US and set up another one  ....thanks!!!!
作者: animatrix3    時間: 2013-12-19 06:05 PM

請問係咪如果個MON有HDMI接口,但沒SPEAKER,都可以另外買條HEADPHONE線經手制正常咁出聲?
作者: roccomagic    時間: 2013-12-19 09:47 PM     標題: 回覆 92# number2fans 的帖子

Thank bro.!
But still here..........
Actually I tried it b4.....
作者: number2fans    時間: 2013-12-19 10:17 PM

引用:
原帖由 roccomagic 於 2013-12-19 09:47 PM 發表
Thank bro.!
But still here..........
Actually I tried it b4.....
Oh..u are welcome bro!!!
Hope page master can help u
作者: LKCX    時間: 2013-12-20 12:42 AM

引用:
原帖由 kenngfai 於 2013-12-19 10:02 AM 發表
樓主,請問用三星耳機可否當埋咪用?

沒有用三星耳機
不太清楚
作者: LKCX    時間: 2013-12-20 12:47 AM

引用:
原帖由 number2fans 於 2013-12-19 11:24 AM 發表

thank ...

申請時你揀了什麼地區?
如果你去PS Store是英文的,也一是不是香港區吧

其實你可以開多超過一個帳戶的
不同PSV的只限一個
作者: number2fans    時間: 2013-12-20 11:58 AM

引用:
原帖由 LKCX 於 2013-12-20 12:47 AM 發表

申請時你揀了什麼地區?
如果你去PS Store是英文的,也一是不是香港區吧

其實你可以開多超過一個帳戶的
不同PSV的只限一個

thank you page master LKCX!!!
作者: roccomagic    時間: 2013-12-20 01:42 PM     標題: 回覆 94# animatrix3 的帖子

理論可以,我試過iph0ne的headphone work , speaker 就可能5夠力推⋯