標題: [資訊] 日媒:「初代高達只是序章,《Z GUNDAM》才是熱潮的開始」,引起高達Fans強烈不滿 [打印本頁]

作者: Pippapi    時間: 2018-3-2 06:34 PM     標題: 日媒:「初代高達只是序章,《Z GUNDAM》才是熱潮的開始」,引起高達Fans強烈不滿

「初代高達只是序章,《Z GUNDAM》才是熱潮的開始」?日本媒體《每日新聞》最近因為報導中嘅呢句說話而引起日本高達Fans不滿,紛紛叫佢唔識唔好亂講。

事緣《每日新聞》刊登左一篇同《Z GUNDAM》主題曲歌手森口博子嘅專訪,內文以講述高達熱潮嘅起源為開首:

「為日本帶來機械人熱潮嘅係1985年推出嘅《Z GUNDAM》,79年推出嘅初代高達只係序章。《Z》可以話係機械人動畫、高達模型同動漫歌曲熱潮嘅開端,係劃時代嘅作品。」

呢篇文章一出立即引起爭議,大量日本網民留言表達不滿:

「唔識就唔好亂寫啦。」

「純粹因為篇野要講《Z》嘅主題曲歌手,所以要特登抬高《Z》姐下話。」

「以為動畫嘅話題可以隨便應付下就過關?太天真啦,高達Fans對細節好講究。」

「呢篇新聞一定要攞返去修改!」

「當年《機動戰士GUNDAM》劇場版上映活動有成萬幾二萬人參與,塞爆左新宿ALTA前嘅廣場。件事唔單止令動畫Fans開始受到注目,仲係動畫正式成為一種文化嘅契機。睇黎《每日新聞》嘅記者唔知道呢段過去喎。」

你地又同唔同意《每日新聞》嘅講法?定同日本網友一樣覺得佢亂嗡?

SOURCE:
https://mainichi.jp/articles/20180228/dde/012/200/013000c
https://togetter.com/li/1204207

幾時係開端我都唔清楚
但佢咁講會激嬲Fans都係預期之內, 係咪要黎博話題咋

圖片附件: 23455.png (2018-3-2 06:34 PM, 22.67 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: Z.png (2018-3-2 06:34 PM, 22.05 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: X.png (2018-3-2 06:34 PM, 14.25 KB) / 該附件被下載次數 15

圖片附件: C.png (2018-3-2 06:34 PM, 22.12 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: BB.png (2018-3-2 06:34 PM, 58.46 KB) / 該附件被下載次數 16

圖片附件: V.png (2018-3-2 06:34 PM, 12.97 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: Mobile Suit Zeta Gundam.jpg (2018-3-2 06:34 PM, 41.8 KB) / 該附件被下載次數 15

作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-2 08:23 PM

引用:
原帖由 Pippapi 於 2018-3-2 18:34 發表
「初代高達只是序章,《Z GUNDAM》才是熱潮的開始」?日本媒體《每日新聞》最近因為報導中嘅呢句說話而引起日本高達Fans不滿,紛紛叫佢唔識唔好亂講。

[attach]11604746[/attach]

事緣《每日新聞》刊登左一篇同《Z GUNDA ...
初代一年戰爭非常完整

Z之鼓動不過是添加劑

ZZ不過是見證時代轉無得返轉頭[新人類]
作者: cyrus1984    時間: 2018-3-4 03:19 PM

一年戰爭不知幾好睇.....唔係因為78....唔係因為有阿寶.....zeta 根本一般....最多話只係zeta 個口罩比較好睇

作者: 熱狗OO    時間: 2018-3-4 04:11 PM

引用:
原帖由 Pippapi 於 2018-3-2 06:34 PM 發表 「初代高達只是序章,《Z GUNDAM》才是熱潮的開始」?日本媒體《每日新聞》最近因為報導中嘅呢句說話而引起日本高達Fans不滿,紛紛叫佢唔識唔好亂講。
[attach]11604746[/attach]
事緣《每日新聞》刊登左一篇同《Z GUNDA ...

我係經歷此代的老人,

無論影響力及熱潮性,Z跟初代係完全冇得比。

個記者抵俾人dill。
作者: 20025661    時間: 2018-3-4 09:42 PM

初代《Gundam》才是高達熱潮的開始。如果初代最終失敗了,沒有任何人氣,沒有造成任何熱潮,根本不會在播映完畢後,短時間內就在電視台重播,亦不會有人投資制作出電影版和劇場版,更不會有後來的《Z》。(如果想了解《Gundam》當年的制作歷史,沒有時間搜集資料的,可以去找《高達創世》這部漫畫。)
《Z》是熱潮的顛峰,至今沒有任何一部高達系列作品的收視能超越《Z》,但《Z》之後,高達的人氣就不斷下跌。
作者: 熱狗OO    時間: 2018-3-5 10:04 AM

引用:
原帖由 20025661 於 2018-3-4 09:42 PM 發表
初代《Gundam》才是高達熱潮的開始。如果初代最終失敗了,沒有任何人氣,沒有造成任何熱潮,根本不會在播映完畢後,短時間內就在電視台重播,亦不會有人投資制作出電影版和劇場版,更不會有後來的《Z》。(如果想了解《Gundam》當 ...

你都唔係果個時代的人, 米亂講喇

Z係收視癲峰, 但不是熱潮的癲峰, 收視高不代表是熱潮好勁,
如果計熱潮癲峰我會說是初代電影版前後的時間左右

初代的全部機設可以出晒一比一百及多款一比六十的模型, Z出左5款一比一百就要剎停
當時作為無乜咖鎖的70後如我就相對覺得Z高達無乜野, 但當年70後係十歲前後無乜消費力的一群, 我會說Bandai同Sunrise於1985年係對錯目標觀眾群

今日你地班8/90後dill9現代高達點點點, 當年Z高達一出係比人DILL到扒街, 基本上令到好多60後的初代高達迷完全放棄高達
這種高達迷的隔代歧視現象絕對可以引用F91的名句: it is always beginning
作者: bastenvan    時間: 2018-3-5 10:50 AM

我最記得當時一出Z高達, 比人話抄"超時空要塞"
作者: getterwing    時間: 2018-3-5 11:00 AM

引用:
原帖由 熱狗OO 於 2018-3-5 10:04 發表

你都唔係果個時代的人, 米亂講喇

Z係收視癲峰, 但不是熱潮的癲峰, 收視高不代表是熱潮好勁,
如果計熱潮癲峰我會說是初代電影版前後的時間左右

初代的全部機設可以出晒一比一百及多款一比六十的模型, Z出左5款 ...

依家好多人根本冇經歷過果個時代, up得就Up.

0079最初tv版首播係唔受歡迎, 但後來重播就勁hit, 仲左套舊片+新片的電影版三部曲, 帶到上高峰.

如果講模型之類的週邊產品, 初代唔只全部機體出1:100同1:144, 出完後個熱潮停唔到, 仲舊模番出咁樣整一堆軍事真實系配色1:100, 然後熱潮仲未退, 再繼續用現代軍事概念, 整多個MSV系列, 出多一堆tv冇出現過的變種機體.  果時仲有1/72同1/60..... 真係成行成市.

Z其實都唔算俾人罵得好甘, 雖然我都有印象Z俾人罵個變型機制似macross, 同埋後段死人太多. 不過在故事同整個概念上, Z根本冇咩突破, 機體變型係唯一突然, 但明顯受macross影響, 一大堆變型機, 就算以出模型玩具或者吸引年幼觀眾來計, 我覺得都唔及初代gundam個G戰機咁有趣.

ZZ開頭變鬧劇就真係俾人鬧得甘喇.

其實任何電影電視都係, 收視超勁果一代, 好多時唔係本身質素最好, 而係上一輯好勁, 儲落大落fans同口碑, 只要冇乜做錯事趕客, 就好容易可以拿到好收視/票房.

作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-5 12:31 PM

引用:
原帖由 bastenvan 於 2018-3-5 10:50 發表
話唔係抄都無人信啦
就當唔抄都叫跟風

唯一亮點是阿宝同馬沙的再會妙語連珠
作者: Houdini~~    時間: 2018-3-5 02:37 PM

模型來說,初代宜古宜今,好重軍事味,又可以科幻味,Zeta就傾向科幻味,所以模型不是每一款都受尤其泰坦斯的ms,如不是小林誠的出現,可以更差
作者: getterwing    時間: 2018-3-5 05:45 PM

引用:
原帖由 Houdini~~ 於 2018-3-5 14:37 發表
模型來說,初代宜古宜今,好重軍事味,又可以科幻味,Zeta就傾向科幻味,所以模型不是每一款都受尤其泰坦斯的ms,如不是小林誠的出現,可以更差

Zeta有一部份機的機設都幾好,不過真係冇初代大河原咁有特色。就算係永野護果幾部,我都覺得冇L-Gaim果D咁靚。

0079 (TV版)無論機設,故事,人物,我都覺得好過Z. 電影版cut左強人,G戰機同幾隻MA其實幾可惜。

作者: 熱狗OO    時間: 2018-3-6 05:45 PM

引用:
原帖由 bastenvan 於 2018-3-5 10:50 AM 發表

如果話炒超時空要塞, 是該人對果個年代的機械人動畫次序不熟

超時空要塞的確係帶起變型機械人的設計, 惟Z高達及超時空要塞之間係隔左幾年, 呢幾年間係超多機械人曉變型

Z高達只是跟隨此變型潮流而已
作者: 樓上肥肥羊    時間: 2018-3-6 07:01 PM

回覆 12#  熱狗OO 的帖子

果時的確好多人用Macross同Z比,因為Macross比Z早D出,但Z又有變型機,其實GUNDAM歷史,變型機既比例的確唔多,之後既GUNDAM大多情願加多兩個燃料罐做長距離移動,當然都有變型機,但Z入面變型機就特別多
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-6 10:05 PM

引用:
原帖由 樓上肥肥羊 於 2018-3-6 19:01 發表
回覆 12#  熱狗OO 的帖子

果時的確好多人用Macross同Z比,因為Macross比Z早D出,但Z又有變型機,其實GUNDAM歷史,變型機既比例的確唔多,之後既GUNDAM大多情願加多兩個燃料罐做長距離移動,當然都有變型機,但Z入面變型機 ...
强尼莱汀中有講到
在這個時代中有新試驗大量推行
不論是否實用都試咗先[可能性]

之後就發現成效同成本不太相符
就沒有再投入大量資源改有限度重點開發
作者: ICE‧BALL    時間: 2018-3-7 06:36 AM

講動畫同模型最正都係0079同入面既RX-78和紅彗星渣古,大魔都好正
機械設計係大河原邦男同依家D真係無得比故事又改到不倫不類,
最經典都係大結局亞寶對馬沙高達連頭都無埋,高達紅足幾拾年都係靠一年戰爭,
通常D人講高達只會記得佢RX-78,聽講安彥良和會重製初代一年戰爭動畫高清版直得收藏....

作者: ICE‧BALL    時間: 2018-3-7 07:16 AM

引用:
原帖由 Houdini~~ 於 2018-3-5 02:37 PM 發表

初代唔係重軍事味係海鮮味,又龜霸、又魔蟹、又魔霸...
作者: 樓上肥肥羊    時間: 2018-3-7 12:44 PM

引用:
原帖由 ICE‧BALL 於 2018-3-7 07:16 AM 發表

初代唔係重軍事味係海鮮味,又龜霸、又魔蟹、又魔霸...

哈哈,不過呢D機本身都好高戰術價值,所以佢都講得岩
一年戰爭時設定的確現實好多,唔會下下都光之翼,呢D太幻想
作者: 花火    時間: 2018-3-7 03:44 PM

初代高達劇情近似二戰時期的德軍或日軍
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-7 04:41 PM

引用:
原帖由 花火 於 2018-3-7 15:44 發表
初代高達劇情近似二戰時期的德軍或日軍
誰都知照搬過來

又獨立又打壓重有又用毒氣

戰術也有雷同
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-7 04:43 PM

引用:
原帖由 熱狗OO 於 2018-3-6 17:45 發表

如果話炒超時空要塞, 是該人對果個年代的機械人動畫次序不熟

超時空要塞的確係帶起變型機械人的設計, 惟Z高達及超時空要塞之間係隔左幾年, 呢幾年間係超多機械人曉變型

Z高達只是跟隨此變型潮流而已 ...
只少Z中好少有戰艦識變形
作者: AOZ    時間: 2018-3-8 09:06 AM

我記得當年高達(0079)收視真的麻麻, 去到幾乎要腰斬的地步 (因為風格上同當時其他機械人卡通好唔同), 係再重播時才受歡迎.
但我又唔會講成Z高達先至係熱潮的開始 (雖然都算是Z之後才變得更多商品化)
作者: 人多好扮樹    時間: 2018-3-8 10:15 AM

可能 初代的高達不及其後的美
例如初代高達 比不上 百式
百式比不上 我認為是 最高人氣的自由高達
作者: 人多好扮樹    時間: 2018-3-8 10:19 AM

引用:
原帖由 ICE‧BALL 於 2018-3-7 06:36 AM 發表
講動畫同模型最正都係0079同入面既RX-78和紅彗星渣古,大魔都好正
機械設計係大河原邦男同依家D真係無得比故事又改到不倫不類,
最經典都係大結局亞寶對馬沙高達連頭都無埋,高達紅足幾拾年都係靠一年戰爭,
通常D人講高 ...
沒有記錯 日本有一個高達主題公園
作者: AOZ    時間: 2018-3-8 01:18 PM

我最喜歡的反而係08小隊, 因為我喜歡"實彈"多過一槍死幾個那種打法. advance of zeta我都喜歡不過後期d機體開始"走火入魔"...
作者: getterwing    時間: 2018-3-8 02:39 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-3-7 16:43 發表
只少Z中好少有戰艦識變形

不過有巨型變形MA
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-8 02:43 PM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-3-8 14:39 發表

不過有巨型變形MA
哦,香港見到的重高達!
作者: getterwing    時間: 2018-3-8 02:43 PM

引用:
原帖由 樓上肥肥羊 於 2018-3-7 12:44 發表

哈哈,不過呢D機本身都好高戰術價值,所以佢都講得岩
一年戰爭時設定的確現實好多,唔會下下都光之翼,呢D太幻想

一年戰爭的機設其實好多現實軍備的元素, 唔似得Z同之後一味 "變形+美形".

例如鐵球其實係宇宙戰最實際最有效的form factor, 同埋上面有人笑果D 魔蟹, 頭部低而且圓來對應水壓, 而且冇用複雜易壞的高成本手指而直接將冷熱兵器裝在手臂, 其實都係比較實際的設計.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-8 03:03 PM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-3-8 14:43 發表

一年戰爭的機設其實好多現實軍備的元素, 唔似得Z同之後一味 "變形+美形".

例如鐵球其實係宇宙戰最實際最有效的form factor, 同埋上面有人笑果D 魔蟹, 頭部低而且圓來對應水壓, 而且冇用複雜易壞的的高成本手指而直接將冷熱兵器裝在手臂, 其實都係比較實際的設計....
D 魔蟹強尼萊汀中再加解說還有卡死走不掉問題,
之後再用外掛接件兵裝解決。
作者: 樓上肥肥羊    時間: 2018-3-8 05:13 PM

回覆 24#  AOZ 的帖子

其實呢D一年戰爭時既OVA,好多都補完一年戰爭時代既真實情況,08小隊有對人兵器,
我記得有兩套短篇漫畫,一套係講述MS動力系統開發時要選擇充電系統同小型核動力,一套係MS宇空平衡系統既開發

作者: ICE‧BALL    時間: 2018-3-8 05:49 PM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-3-8 02:43 PM 發表

例如鐵球其實係宇宙戰最實際最有效的form factor, 同埋上面有人笑果D 魔蟹, 頭部低而且圓來對應水壓, 而且冇用複雜易壞的高成本手指而 ...

可能你誤會咗只係講笑姐,大河原邦男係大師人馬佢既設計係有反咁上下,
當時佢係以歐洲武士同蟹做藍本設計出黎真係無人會諗到咁既想法....
之後有套太陽之牙D機設都有D高達影子

作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-8 09:13 PM

引用:
原帖由 ICE‧BALL 於 2018-3-8 17:49 發表

可能你誤會咗只係講笑姐,大河原邦男係大師人馬佢既設計係有反咁上下,
當時佢係以歐洲武士做藍本設計出黎真係無人會諗到咁既想法....
之後有套太陽之牙D機設都有D高達影子 ...
當年百花齊放有乜出奇
一大堆觸手形敵軍多的是
作者: getterwing    時間: 2018-3-9 11:09 AM

引用:
原帖由 ICE‧BALL 於 2018-3-8 17:49 發表

當時佢係以歐洲武士同蟹做藍本設計出黎真係無人會諗到咁既想法....
之後有套太陽之牙D機設都有D高達影子 ...

不過真係好服佢做的初代gundam機設, 將日本武士變gundam, 二戰德軍變渣古, 細路騎的木馬變white base, 仲有非洲土人變紅綠勇, 忍者變大魔, 熊bear bear變龜霸......... 真係好勁. 仲有ms05一系列機體變種同發展唔同型號, 真係開左機械人設計的先河.

不過佢後來果D機設感覺上都冇咩特別了..... 唔只太陽牙, 仲有銀河漂流都好重gundam 味    佢仲有套機甲界加利安都係玩歐洲武士同神話feel, 我感覺上反而冇強人玩得咁出色.
作者: getterwing    時間: 2018-3-9 11:18 AM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-3-8 21:13 發表
當年百花齊放有乜出奇
一大堆觸手形敵軍多的是

自護軍水陸兩用機仲有TV唔見出, 但後來挖番出來出模型的鞭鑽同鐵臂神拳四寶

作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-9 12:00 PM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-3-9 11:09 發表

不過真係好服佢做的初代gundam機設, 將日本武士變gundam, 二戰德軍變渣古, 細路騎的木馬變white base, 仲有非洲土人變紅綠勇, 忍者變大魔, 熊bear bear變龜霸......... 真係好勁. 仲有ms05一系列機體變種 ...
我覺得似是辨慶變大魔
作者: getterwing    時間: 2018-3-9 12:08 PM

引用:
原帖由 sddabcjkl08 於 2018-3-9 12:00 發表
我覺得似是辨慶變大魔

可能兩樣都有....不過我覺得深色方便黑夜行動/高速無聲滑行/背劍同擾亂對方視力(心口閃光鏡)都似係忍者的特性. 三連星果招噴射馬達攻擊我覺得個概念係來自忍者分身術.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-9 01:01 PM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-3-9 12:08 發表

可能兩樣都有....不過我覺得深色方便黑夜行動/高速無聲滑行/背劍同擾亂對方視力(心口閃光鏡)都似係忍者的特性. 三連星果招噴射馬達攻擊我覺得個概念係來自忍者分身術. ...
辨慶夜深求武
包住頭露眼身上又攞妳命三千

出招大開大合都同大魔好似
作者: WAI177    時間: 2018-3-9 01:16 PM

如果0079真係咁好,第一次播已經爆紅。  
其實可以自己睇番0079個故事先再下定論。
作者: ICE‧BALL    時間: 2018-3-9 04:54 PM

引用:
原帖由 WAI177 於 2018-3-9 01:16 PM 發表

開頭收視係無咁好,但到結局就180度轉變,如果唔掂D人都唔會要求重播啦,
亦無之後既Z GUNDAM出現....

作者: getterwing    時間: 2018-3-9 05:38 PM

引用:
原帖由 WAI177 於 2018-3-9 13:16 發表

唔爆紅並非因為唔好, 而係太前衛.

放心喇, 故事大家好熟喇, 呢度D老餅睇完0079的tv版/電影版成30年都仲記憶猶新.
作者: WAI177    時間: 2018-3-10 08:01 AM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-3-9 05:38 PM 發表

放心喇, 故事大家好熟喇, 呢度D老餅睇完0079的tv版/電影版成30年都仲記憶猶新.

太前衛所以無爆紅。。。。
其實我覺得tv版節奏同劇情偏慢同沉悶 。前期最明顯。

有幾多老餅得閒會攞番套0079出黎重睇。另一套經典超時空要塞到今日我都會簡中重睇,而0079就睇過一次就無重睇意欲
作者: WAI177    時間: 2018-3-10 08:01 AM

引用:
原帖由 getterwing 於 2018-3-9 05:38 PM 發表

有幾多老餅得閒會攞番套0079出黎重睇。另一套經典超時空要塞到今日我都會簡中重睇,而0079就睇過一次就無重睇意欲
作者: getterwing    時間: 2018-3-10 12:22 PM

引用:
原帖由 WAI177 於 2018-3-10 08:01 發表

太前衛所以無爆紅。。。。 其實我覺得tv版節奏同劇情偏慢同沉悶 。前期最明顯。
有幾多老餅得閒會攞番套0079出黎重睇。另一套經典超時空要塞到今日我都會簡中重睇,而0079就睇過一次就無重睇意欲 ...
兩套都係好野,依家重睇要塞好方便,YouTube直情有全套清晰atv中版。不過我重睇0079次數肯定多過哂其他動畫,雖然要用碟係煩d
作者: getterwing    時間: 2018-3-10 12:25 PM

引用:
原帖由 WAI177 於 2018-3-10 08:01 發表

太前衛所以無爆紅。。。。 其實我覺得tv版節奏同劇情偏慢同沉悶 。前期最明顯。
有幾多老餅得閒會攞番套0079出黎重睇。另一套經典超時空要塞到今日我都會簡中重睇,而0079就睇過一次就無重睇意欲 ...
我都同意落番地球同去查布羅之間係比較慢。
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-10 02:09 PM

引用:

超時空勝在開始快熱設定夠吸引
一開波要賽就變形地圖砲唔洗問點解
之後連外星巨人都出現埋
每場戰鬥音樂可以用正來形容[勝過一年戰爭個幾首]
但之幾套就很難再有話題了
作者: AOZ    時間: 2018-3-16 01:05 PM

引用:
原帖由 樓上肥肥羊 於 2018-3-8 05:13 PM 發表
回覆 24#  AOZ 的帖子

其實呢D一年戰爭時既OVA,好多都補完一年戰爭時代既真實情況,08小隊有對人兵器,
我記得有兩套短篇漫畫,一套係講述MS動力系統開發時要選擇充電系統同小型核動力,一套係MS宇空平衡系統既開發 ...

我幾喜歡呢d短篇, 因為有時要追52集其實都幾辛苦. 當然又唔係套套我都覺得好. 好似thunderbolt我就覺得太誇張, 感覺太先進 (雖然我係buy佢利用現今科技進步將之前d MS提升返到去"更可信"的水平), gundam origins, 馬沙篇我都睇睇下無睇, 因為我覺得都幾悶. 可能因我是阿寶fans吧 XD

我個人就真係好討厭浮游炮, 寧願真係一槍槍咁去打呢.
作者: sddabcjkl08    時間: 2018-3-16 04:06 PM

引用:
原帖由 AOZ 於 2018-3-16 13:05 發表

我幾喜歡呢d短篇, 因為有時要追52集其實都幾辛苦. 當然又唔係套套我都覺得好. 好似thunderbolt我就覺得太誇張, 感覺太先進 (雖然我係buy佢利用現今科技進步將之前d MS提升返到去"更可信"的水平), gundam origins, ...
甘MS米加粒子砲呢